Όταν θέλει να απομονωθεί για να σκεφθεί ή για να απολαύσει, ο Εμανουέλ Μακρόν αποσύρεται στη Lanterne, την προεδρική κατοικία στις Βερσαλλίες. Εκεί πέρασε τη βραδιά του χθες, μετά τη νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που του κληροδότησε μια Γαλλία χωρισμένη στα δύο. Για πρώτη φορά η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ξεπέρασε το όριο του 40%.

Το 2017 ήταν ακόμη στο 33,9%, δηλαδή κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας, η Μαρίν Λεπέν κέρδισε κοντά 8 μονάδες. Οι Γάλλοι τού επιρρίπτουν ευθύνες, γιατί δεν ξεχνούν τη μεγάλη του δέσμευση μετά την νίκη του το 2017, ότι: «Οι Γάλλοι δεν θα έχουν πλέον κανέναν λόγο να στραφούν στα ακραία κόμματα». Τα αποτελέσματα όμως διέψευσαν τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Ανακούφιση, αλλά όχι ανεμελιά»

Με πρωϊνές δηλώσεις του ο υπουργός οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ αναγνώρισε ότι «έχουμε τη χαρά για τη νίκη, όσο και τη σοβαρότητα, καθώς βλέπουμε την άνοδο της Λεπέν. Αισθανόμαστε ανακούφιση αλλά όχι ανεμελιά». Και ο ίδιος ο Μακρόν δήλωσε ότι δεν σκέπτεται «τη συνέχιση του ίδιου τρόπου διακυβέρνησης» αλλά «θα ξεκινήσει μια νέα εποχή». Πότε, που και πώς, όλοι περιμένουν να μάθουν λεπτομέρειες.

Μακριά από τις Βερσαλλίες η βραδιά δεν ήταν ήρεμη σε πολλές μεγάλες πόλεις της Γαλλίας. Στη Ρεν, την Τουλούζη, τη Ναντ, αλλά και στο Παρίσι πολλοί νέοι κατέβηκαν στους δρόμους με αντιφασιστικά μηνύματα, λέγοντας «ΟΧΙ» στη Λεπέν, αλλά και στον Μακρόν. Έγινε τελικά χρήση δακρυγόνων. Από τους ψηφοφόρους του αριστερού Ζαν Λυκ Μελανσόν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις (Ipsos– Sepra), το 42% πέρασε στον Μακρόν, το δε 17% στη Λεπέν.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής