Ικανοποίηση και ανακούφιση για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, όπου επανεξελέγη ο Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζει το σύνολο του γερμανικού Τύπου, είναι ωστόσο εμφανής η ανησυχία αρκετών σχολιαστών για την επόμενη μέρα, τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ευρώπη.
«Ο Μακρόν κερδίζει, όμως έχει λίγους λόγους να το γιορτάζει», συνοψίζει η εφημερίδα Bild σε σχόλιό της και εξηγεί ότι «πολλοί στην Ευρώπη έβγαλαν έναν αναστεναγμό ανακούφισης με το αποτέλεσμα, ωστόσο οι εκλογές δείχνουν ότι ο αποκλεισμός της δεξιάς στη Γαλλία εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά ξεκάθαρα καταρρέει». Για την εφημερίδα, «εκατομμύρια Γάλλοι ψήφισαν την (Μαρίν) Λεπέν ή απείχαν, επειδή δεν θέλουν με τίποτα τον Μακρόν, ακόμη και αν δεν είναι δεξιοί». Στο άρθρο υπενθυμίζονται τα ποσοστά της επικράτησης του κ. Μακρόν επί της κυρίας Λεπέν το 2017 (66,1 έναντι 33,9%) και του Ζακ Σιράκ επί του πατέρα της, του Ζαν-Μαρί Λεπέν, το 2002 (82,2% έναντι 17,8%). «Η σκέψη ότι ένα κόμμα διαμαρτυρίας (στην δεξιά ή στην αριστερά) θα μπορούσε να έρθει στην εξουσία στη Γαλλία, εδώ και καιρό δεν είναι πλέον παράξενη. Η Γαλλία είναι διχασμένη όσο ποτέ μετά το 1958», συνεχίζει το άρθρο, χαρακτηρίζοντας πάντως την επανεκλογή Μακρόν «καλή είδηση για την Ευρώπη και τη Δύση».
«Η καλύτερη είδηση για τη Γερμανία»
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπερθεματίζει, χαρακτηρίζοντας την επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν «την καλύτερη είδηση εδώ και πολύ καιρό για τη Γερμανία», καθώς θεωρεί ότι «μια ευημερούσα εταιρική σχέση δεν θα ήταν εφικτή με πρόεδρο την Μαρίν Λεπέν και σίγουρα δεν θα ήταν εφικτό το μέτωπο κατά του πολέμου του χορηγού και για χρόνια προτύπου της, (του προέδρου της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν». Ο Εμανουέλ Μακρόν, συνεχίζει η FAZ, «δεν αναζήτησε τη σωτηρία του στον τακτικό ευρωσκεπτικισμό, όπως τόσοι άλλοι ευρωπαίοι πολιτικοί σε παρόμοια δυσκολία, αντιθέτως είχε το θάρρος να αναδείξει την ΕΕ ως τη λύση στα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης, τόσο τα υλικά, όσο και αυτά της πολιτικής ταυτότητας». Τονίζει τη σημασία της γερμανικής στάσης προκειμένου η γερμανογαλλική συνεργασία να είναι ελκυστική. «Το Βερολίνο βρίσκει στο Παρίσι έναν συνεργάτη με πενταετή εμπειρία, αλλά και με τόση ενέργεια όση μετά την πρώτη νίκη», εκτιμά.
Σε άλλο άρθρο για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα σημειώνει ότι «οι υποστηρικτές του Μακρόν είναι ανακουφισμένοι, αλλά γνωρίζουν ότι η Λεπέν πέτυχε το καλύτερό της αποτέλεσμα και η Γαλλία είναι βαθιά διχασμένη», ενώ αναδεικνύει ως προειδοποιητικό μήνυμα τη χαμηλή συμμετοχή.
Ανακούφιση
«Ουφ!», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Süddeutsche Zeitung, η οποία καταγράφει ότι στη Γαλλία επικρατεί αίσθημα ανακούφισης σε πολλούς για το γεγονός ότι δεν θα χρειαστεί να υποστούν την ακροδεξιά μεν, αλλά δεν υπήρξαν πανηγυρισμοί στους δρόμους. Σε σχόλιό της, η εφημερίδα βλέπει «καθαρή νίκη του Μακρόν» μεν, αλλά και «ανησυχητικό μήνυμα», με δεδομένο ότι η Μαρίν Λεπέν έλαβε ποσοστό άνω του 40%. «Ο ένας στους τρεις Γάλλους δεν υποστηρίζει πραγματικά τον επανεκλεγέντα πρόεδρο. Τώρα εκείνος έχει αφορμή για ενδοσκόπηση. Το ίδιο και ο λαός» της Γαλλίας, προστίθεται στο σχόλιο της SZ.
«Η νίκη ήρθε, η μαγεία έφυγε», κρίνει το περιοδικό Der Spiegel σε ανάλυσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα και εκτιμά ότι σε αυτή τη δεύτερη νίκη δεν υπάρχει το κλίμα ευφορίας του 2017, αλλά κυρίως ανακούφιση.
Διχασμός
«Ούτε κατά διάνοια όλα καλά», σχολιάζει και το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD απαντώντας στο ρητορικό ερώτημα «Τέλος καλό, όλα καλά;»
«Όχι, διότι το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ξεκάθαρα πόσο έχουν απομακρυνθεί οι Γάλλοι από την Ευρώπη και πόσο βαθιά διχασμένη είναι η χώρα. Ο Μακρόν έχει τώρα την τελευταία ευκαιρία να την ενώσει και πάλι», σχολιάζει το κανάλι σε κείμενο στην ηλεκτρονική του έκδοση.
Το RND θεωρεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να αλλάξει στιλ διακυβέρνησης, να εμπλέξει περισσότερο την Εθνοσυνέλευση, να συζητά τις αποφάσεις: «Οφείλει σε τελευταία ανάλυση να τηρήσει την υπόσχεση του το 2017, ότι μαζί του οι Γάλλοι θα εμπιστευθούν ξανά την πολιτική».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube
Την Πέμπτη ανακοινώνει ο Μακρόν το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου , ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να παρουσιάσει απόψε τον νέο πρωθυπουργό
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Κρούγκμαν: Αποσύρεται μετά από 25 χρόνια ως αρθρογράφος των New York Times
Την είδηση μοιράστηκε η συντάκτρια της στήλης Opinion Kathleen Kingsbury
«Διαστημική» άνοδος για τη SpaceX - Στα 350 δισ. δολ. η αποτίμηση
Η εκρηκτική αποτίμηση, εδραιώνει την ιδιότητα της SpaceX ως την πιο πολύτιμη ιδιωτική νεοφυή επιχείρηση στον κόσμο
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ