Στη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας της  Μολδαβίας, προχώρησε η πρόεδρος της χώρας, Μάια Σαντού, μετά από σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία υποστηρίζεται από τη Μόσχα.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ύποπτες» εκρήξεις κοντά στα σύνορα Ουκρανίας και Μολδαβίας

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει το μεσημέρι και στη συνέχεια η πρόεδρος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Οι αρχές της Υπερδνειστερίας, αυτονομιστικής περιοχής της Μολδαβίας, ανακοίνωσαν ότι εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα σε πύργο του ραδιοφώνου κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι φόβοι για παράπλευρο μέτωπο

Χθες Κυριακή, σημειώθηκε έκρηξη στην έδρα του τοπικού υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της αυτόκλητης δημοκρατίας στην «πρωτεύουσα» Τιρασπόλ, ενώ σήμερα εκρήξεις σημειώθηκαν στον πύργο της ραδιοφωνίας καταστρέφοντας δύο κεραίες, στο χωριό Μαϊάκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Λίγο αργότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε «τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής μονάδας κοντά στο Τιρασπόλ.

Τα περιστατικά σημειώνονται την ώρα που οι αρχές της Μολδαβίας φοβούνται άνοιγμα παράπλευρου μετώπου της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Η ανησυχία ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν ρώσος στρατηγός δήλωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει να καταλάβει την Νότια Ουκρανία, που συνορεύει με την Υπερδνειστερία, ώστε να διασφαλίσει απευθείας πρόσβαση στον αυτονομιστικό θύλακα που η Μόσχα υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά.

Ρωσία: «Θύμα καταπίεσης» ο ρωσόφωνος πληθυσμός

Ο στρατηγός Ρουστάμ Μινεκάιεφ, υποδιοικητής των δυνάμεων της Κεντρικής Ρωσικής Διοίκησης, δήλωσε επίσης ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης», πρόσχημα το οποίο επικαλέστηκε και στην επέμβαση στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «υπεράσπιση της ρωσικής μειονότητας».

Η Μολδαβία κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για αυτές τις απειλητικές δηλώσεις, καλώντας την Μόσχα «να σεβαστεί την εδαφική της ακεραιότητα».

Η Υπερδνειστερία αποσχίσθηκε από το κράτος της Μολδαβίας έπειτα από σύντομη εμφύλια σύρραξη μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Ο θύλακας, με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τη Μόσχα, η οποία χορηγεί δωρεάν φυσικό αέριο και έχει αναπτύξει στην περιοχή δύναμη 1.500 στρατιωτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».