Τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της Ουκρανίας που πριν τον πόλεμο έφτανε τα 44 εκατ. άτομα έχει υποχρεωθεί να ξεριζωθεί ή έχει πληγεί άμεσα από τον πόλεμο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Για τον σκοπό αυτό η UNHCR ζητά έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους περίπου 2 δισ. δολαρίων.

Μέσα στους τελευταίους δύο μήνες τουλάχιστον 12,7 εκατ. Ουκρανοί έχουν μεταναστεύσει ή εκτοπιστεί. Από αυτούς πάνω από 5 εκατ. έχουν γίνει πρόσφυγες αναζητώντας καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, ενώ επιπλέον 7,7 εκατ. παραμένουν εκτοπισμένοι από τις εστίες τους. Το 90% αυτών είναι γυναίκες και παιδιά.

Παράλληλα, περίπου 13 εκατ. Ουκρανία παραμένουν εγκλωβισμένοι σε περιοχές που έχουν πληγεί, μην έχοντας τη δυνατότητα να φύγουν λόγω των εχθροπραξιών.

Συνολικά τουλάχιστον 8,3 εκατ. Ουκρανοί υπολογίζεται πως θα εγκαταλείψουν τη χώρα τους μέσα στη χρονιά.

Για την στήριξη των προσφύγων και όσων έχουν πληγεί η UNHCR εκτόπισε ένα έκτακτο σχέδιο βοήθειας που απαιτεί άμεσα μια ένεση ρευστότητας ύψους 1,85 δισ. δολαρίων. Τα κονδύλια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την προστασία τους, για την ασφάλεια των τροφίμων, υγειονομικές και βασικές ανάγκες, προγράμματα παιδείας και κάλυψη της διανομής τους.

«Η παραδοσιακή βοήθεια σε μετρητά, που έχει ήδη ωφελήσει δεκάδες χιλιάδες μεταναστών στις γειτονικές χώρες, αποτελεί προτεραιότητα-κλειδί για την παροχή αυξημένης στήριξης στους πρόσφυγες» ανέφερε σε ανακοινωθέν της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Μάλιστα προειδοποιεί πως όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, οι ανθρωπιστικές ανάγκες θα συνεχίσουν να αυξάνονται εντείνοντας την ανάγκη για την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα