Βιομηχανικές εταιρείες όπως η General Electric, οι κατασκευαστές ημιαγωγών όπως η SK Hynix και αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Mercedes Benz προειδοποίησαν ότι οι αυστηροί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί εκ νέου στην Κίνα για την αποτροπή μιας νέας εξάπλωσης της COVID-19, εντείνουν τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και αυξάνουν την αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές των δραστηριοτήτων τους.

Η πολιτική «μηδενικής Covid» της Κίνας για την καταπολέμηση της παραλλαγής Όμικρον έχει οδηγήσει σε νέα lockdown, αναγκάζοντας τα εργοστάσια να κλείσουν και επιδεινώνοντας τα προβλήματα που παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Περισσότερες από 40 πόλεις βρίσκονται σε ολικό ή μερικό lockdown και η Σαγκάη, η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, βρίσκεται σε καθεστώς lockdown για περισσότερο από ένα μήνα.

Η κατάσταση αυτή έχει τροφοδοτήσει ένα νέο κύμα ανασφάλειας στις χρηματαγορές που ανησυχούν για ένα νέο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία που μόλις ανακάμπτει από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία.

Ανοδος τιμών ενέργειας

Και ενώ οι εταιρείες προσπαθούν να συμβαδίσουν με το αυξανόμενο κόστος που παραγράφεται από την εργασία μέχρι τις πρώτες ύλες, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι σχετικές δυτικές κυρώσεις έχουν οδηγήσει σε άνοδο των τιμών της ενέργειας.

«Συνδυαστικά, τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και οι επιπτώσεις της COVID-19 στην Κίνα επηρέασαν αρνητικά τα έσοδα κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες», δήλωσε την Τρίτη ο Διευθύνων Σύμβουλος της General Electric. Ο Λάρι Καλπ είπε ότι η εταιρεία εξετάζει εξονυχιστικά τα προβλήματα κόστους, επιδιώκοντας τις αποκεντρωμένες δραστηριότητες αλλά και να λειτουργεί πιο κοντά στους πελάτες της και να βελτιώνει τις τιμές.

Η 3M, ένας άλλος αμερικανικός βιομηχανικός κολοσσός, δήλωσε την Τρίτη ότι τα lockdown στην Κίνα και η κρίση στην Ουκρανία επιβράδυναν τις πωλήσεις τον Απρίλιο.

Η εταιρεία, που ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα με τις ελλείψεις ημιαγωγών και το υψηλό κόστος των πρώτων υλών, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τις τιμές για να αντισταθμίσει το πληθωριστικό κόστος και το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας, ακολουθώντας τις πρακτικές της GE, που επίσης ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αυξήσει τις τιμές επικαλούμενη τις ρήτρες κλιμάκωσης των τιμών στα συμβόλαια υπηρεσιών της.

Οι μετοχές της ιαπωνικής ζυθοποιίας Asahi Group σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, αφού ανακοίνωσε την πρώτη της αύξηση στην τιμή της μπύρας σε κουτάκι εδώ και 14 χρόνια, ώστε να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος για υλικά, ενέργεια και μεταφορά.

Η SK Hynix της Νότιας Κορέας, ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ μνήμης στον κόσμο, δήλωσε ότι το lockdown της Κίνας ήταν ο μεγαλύτερος κίνδυνος που οδηγεί σε ασθενέστερη ζήτηση για τσιπ σε κινητά και προσωπικούς υπολογιστές, αν και ανέμενε ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο καθώς οι κατασκευαστές κυκλοφόρησαν νέα προϊόντα νωρίτερα από το τέλος της αγοραστικής σεζόν.

Πλήγμα και στα smartphones

Η επίσης νοτιοκορεατική LG Display ανακοίνωσε ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκλήθηκαν από τα lockdown επηρέασαν την παραγωγή και τις αποστολές της το πρώτο τρίμηνο του έτους.

«Στην αγορά των smartphone, η αύξηση της ζήτησης επιβραδύνεται ιδιαίτερα στην Κίνα και οι αποστολές τσιπ μνήμης για κινητά αναμένεται να αυξηθούν σε μονοψήφιο ποσοστό, το οποίο είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το αναμενόμενο στην αρχή του έτους», δήλωσε ο Κέβιν Νοχ, αξιωματούχος της SK Hynix.

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών Texas Instruments έκανε λόγο την Τρίτη για διακοπές στα εργοστάσια των πελατών της και προέβλεψε ότι τα έσοδα του τρέχοντος τριμήνου θα κινηθούν κάτω από τις εκτιμήσεις της Wall Street.

Η γαλλο-ιταλική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών STMicroelectronics, που ανάμεσα στους πελάτες της περιλαμβάνονται η Apple και η Tesla, ανακοίνωσε την Τετάρτη μια προσωρινή πτώση της παραγωγής λόγω των περιορισμών στην Κίνα.

Η Tesla την περασμένη εβδομάδα έχασε περίπου ένα μήνα σε όγκο κατασκευής από το εργοστάσιό της στη Σαγκάη λόγω των διακοπών λειτουργίας και ότι η παραγωγή είχε ξαναρχίσει σε περιορισμένα επίπεδα, γεγονός που θα επηρεάσει τις παραδόσεις το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου.

Η Mercedes-Benz ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι ελλείψεις ημιαγωγών θα βλάψουν τις δραστηριότητές της καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και προειδοποίησε για περαιτέρω αβεβαιότητα σχετικά με την παραγωγή και την ανάπτυξη της αγοράς λόγω των lockdown της Κίνας. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, όπως και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των Tesla και GM, αύξησε τις τιμές για να αντισταθμίσει το πληθωριστικό κόστος.

Ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της EssilorLuxottica, η οποία κατασκευάζει οπτικά για την Prada και τη Versace, καθώς και η Gucci Kering, έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι τα lockdown της Κίνας βλάπτουν τις πωλήσεις τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή