Με όλα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη Σαγκάη, μην μου πείτε πως δεν πέρασε από το μυαλό σας η σκέψη ότι οι Κινέζοι μπορεί να μας κρύβουν κάτι…
Αυτή η πρωτόγνωρη σκληρότητα που δείχνουν οι αρχές απέναντι στους κατοίκους αυτής της πόλης είναι μαχαιριά στην καρδιά. «Εκπρόσωποι» του νόμου καλυμμένοι από το κεφάλι μέχρι τα πόδια με ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό και βαρύ οπλισμό, να μπουκάρουν στα σπίτια και παίρνουν τα παιδιά με το έτσι θέλω από τα χέρια των γονιών τους (!), να σκοτώνουν κατοικίδια , να χρησιμοποιούν δαγκάνες και ένα σωρό άλλα… σύνεργα για να συλλαμβάνουν όσους αντιστέκονται, και να τους οδηγούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για covid.
Καμία καταδίκη…
Τι λέτε είμαστε ΟΚ με όλα αυτά που γίνονται; Το λέω γιατί μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν είδα καμία καταδίκη για όλη αυτή την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από κανένα «πολιτισμένο» κράτος. Από πουθενά… Γιατί άραγε;
Αλλά ας βάλουμε εδώ μια άνω τελεία. Οι ειδικοί μας διαβεβαιώνουν πως είναι απίθανο να κρύβουν κάτι οι Κινέζοι. Για το θέμα μάλιστα βγήκε και σχετική ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ, σύμφωνα με την οποία, τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξη νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας.
Επιτρέψτε μου λοιπόν να καταθέσω και εγώ τις ανησυχίες μου και να τις μοιραστώ μαζί σας. Θεωρώ , προσωπικά πάντα μιλώντας, πως η αντιμετώπιση του κόσμου από τις αρχές της Σαγκάης ανοίγει τον ασκό του Αιόλου…
Δεν αναφέρομαι ( δεν είμαι ειδικός) στο πώς και γιατί φτάσαμε στο σημείο να υπάρχει όλος αυτός ο φόβος. Αναφέρομαι στην αντιμετώπιση αυτού του φόβου.
Φοβάμαι για όλα αυτά…
Το 1982 ήμουν 17 χρόνων όταν άκουσα για πρώτη φορά από το ραδιόφωνο τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου να τραγουδά το « Φοβάμαι» ( σε στίχοι Ανδρέας Πανταζής/μουσική Γιάννης Ζουγανέλης).
Κι από όλα τα λόγια του τραγουδιού, αυτά που χαράχθηκαν από την πρώτη στιγμή μέσα μου ήταν τα « Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα…». Τότε, δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως θα ερχόταν μια μέρα, μετά από 40 χρόνια (!) που θα αναπολώ τόσο πολύ το παρελθόν και να φοβάμαι τόσο πολύ για όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα…
Ένα… εξαγώγιμο κοινωνικό πείραμα
Όλα αυτά τα μέτρα καταστολής στην Κίνα (το ξαναλέω , προσωπικά πάντα μιλώντας) θεωρώ πως είναι ένα κοινωνικό πείραμα και πως είναι ζήτημα χρόνου να γίνει και η εξαγωγή του προς τις λεγόμενες «πολιτισμένες χώρες»…
Μα θα μου πείτε ( το είπαν και ορισμένοι δικοί μας ειδικοί) πως όλα αυτά γίνονται για να ανακόψουν το κύμα της πανδημίας. Εγώ, δεν είδα να ανακόπτεται κανένα κύμα, ακόμη και θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί στη Σαγκάη.
Επιπλέον, θα ήθελα να ρωτήσω όλους αυτούς τους ειδικούς που δεν εναντιώνονται απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Σαγκάη : γιατί την ώρα που θεωρούν αποδεκτά τα ακραία μέτρα που παίρνονται στη Σαγκάη (ή ας το πω πιο κομψά έχουν χαλαρή στάση) συνηγορούν στην πρόωρη άρση των μέτρων στη δική μας χώρα; Αποκλείουν , όπως πολλοί άλλοι επιστήμονες προειδοποιούν, τον κίνδυνο να αγκαστούμε να πάρουμε –και πάλι- σκληρά μέτρα από τον Σεπτέμβριο; Τότε, τα μέτρα θα είναι …αναγκαία, αλλά τώρα που αρχίζει η τουριστική σεζόν δεν είναι; Λέω εγώ…
Με όλες αυτές τις σκηνές που βλέπω να εκτυλίσσονται στη Σαγκάη το μυαλό μου πάει στην ταινία « 1984» που γυρίστηκε με βάση το ομότιτλο μυθιστόρημα του Τζωρτζ ‘Οργουελ. Βλέποντας την ταινία πριν από 38 χρόνια, έλεγα πως αυτά δεν πρόκειται να συμβούν ποτέ στην πραγματικότητα.
Και να που βλέπω τον κόσμο μου να αλλάζει…
Και να που συμβαίνουν! Ακόμη και …ηλεκτρονικά λυσσασμένα σκυλιά ρομπότ είδα να τρέχουν με μεγάφωνα καρφωμένα στην πόλη της Σαγκάης. Και να που βλέπω τον κόσμο μου να αλλάζει.
-«Για να αποφύγουμε τέτοιες δυστοπικές καταστάσεις υπάρχει λύση, και αυτή δεν είναι άλλη από την πρόληψη!», μού λέει ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία και του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Και συνεχίζει: « Ο εμβολιασμός με booster δόσεις που τον τελευταίο μήνα έχει βαλτώσει, η εγκατάσταση συσκευών απολύμανσης του αέρα σε κλειστούς δημόσιους και υγειονομικού ενδιαφέροντος χώρους και ΜΜΜ, η ενίσχυση του συστήματος της πρωτοβάθμιας φροντίδας και μηχανισμοί πρόληψης και αμυντικής θωράκισης της χώρας απέναντι σε οποιαδήποτε παραλλαγή του SARS–CoV-2.
»Η τηλεργασία κατά 15% στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα έκθεσης στον κορωνοϊό όσο και σε ατμοσφαιρικούς ρύπους στις μεγάλες πόλεις. Για να τελειώσει πραγματικά η πανδημία θα πρέπει να σκεφτούμε ολιστικά για θετικούς τρόπους πρόληψης που να ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη».
Ας βγάλουμε τώρα την άνω τέλεια. Τι είπαμε; Οι ειδικοί μας διαβεβαιώνουν πως είναι απίθανο να κρύβουν κάτι οι Κινέζοι. Συγχωρέστε μου την καχυποψία, αλλά με όσα έχω ζήσει τα τελευταία χρόνια κρατάω μικρό καλάθι…
Και μακάρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν θα έχουν τελειώσει οι …διακοπές του κορωνοιού να μην έχουμε μπροστά μας τα χειρότερα…
Latest News
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης