Η Ρωσία απασφάλισε το βράδυ της Τρίτης το ενεργειακό της όπλο, ανακοινώνοντας ότι από σήμερα διακόπτει τις ροές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, με το Κίεβο να μιλά για «ενεργειακό εκβιασμό».

Σε ένα παιχνίδι νεύρων με τη Δύση, οι ροές φαίνεται ότι σταμάτησαν προσωρινά, ωστόσο οι στρόφιγγες δείχνουν ανοικτές και πάλι.

Η ανακοίνωση από τη Μόσχα ότι διακόπτει τις ροές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία ασκεί έντονες ανοδικές πιέσεις στις τιμές στην Ευρώπη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία σημείωσαν άνοδο έως και 24% στα 127,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου.

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Κλείνουν σήμερα οι στρόφιγγες φυσικού αερίου προς Πολωνία και Βουλγαρία

Μιλώντας στο Reuters, o  Βλαντίμιρ Μαλίνοφ, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης του βουλγαρικού δικτύου φυσικού αερίου Bulgartransgaz, είπε ότι οι ρωσικές προμήθειες  συνεχίζονται προς το παρόν. Παράλληλα, ευρωπαϊκά στοιχεία δείχνουν ότι η προμήθεια προς την Πολωνία μειώθηκε νωρίς το πρωί και έκτοτε έχει επανέλθει. Ουδείς ωστόσο, γνωρίζει για πόσο.

Το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας έχει ανακοινώσει ότι η Gazprom ενημέρωσε την βουλγαρική κρατική εταιρεία αερίου Bulgargaz ότι θα σταματήσει τις προμήθειες αερίου από σήμερα.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο,  δήλωσε ότι η χώρα του λαμβάνει κανονικά ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Σερβίας και της Βουλγαρίας παρά τη διένεξη μεταξύ της τελευταίας και της ρωσικής εταιρείας προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου Gazprom.

Διαβάστε επίσης – Tι θα κάνει η Ελλάδα με το ρωσικό αέριο

Υπενθυμίζεται  ότι η Gazprom ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις παραδόσεις στην Βουλγαρία και την Πολωνία επειδή δεν έγινε πληρωμή σε ρούβλια, άσχετα αν η εικόνα είναι διαφορετική.

«Θέλω να τους διαβεβαιώσω όλους ότι η μη παράδοση φορτίων αερίου στη Βουλγαρία δεν σημαίνει διακοπή στη διέλευση φορτίων μέσω της Βουλγαρίας», σημειώνει ο Πέτερ Σιγιάρτο στην σελίδα του στο Facebook.

Ο Σιγιάρτο σημείωσε ότι η επόμενη πληρωμή της Ουγγαρίας για το φυσικό αέριο προβλέπεται στις 22 Μαΐου και ότι η χώρα του θα μεταφέρει κεφάλαια σε ευρώ στην Gazprombank για να μετατραπούν σε ρούβλια.

Η Ουγγαρία λαμβάνει 3,5 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) αερίου ετησίως μέσω της Βουλγαρίας και της Σερβίας βάσει της μακροπρόθεσμης συμφωνίας που σύναψε με τη Ρωσία και περαιτέρω ένα δισεκ. κυβικό μέτρο μέσω αγωγού από την Αυστρία.

Η συμφωνία της με την Gazprom είναι για 15 χρόνια, με δυνατότητα τροποποίησης των αγορασθέντων ποσοτήτων έπειτα από 10 χρόνια.

Ενεργειακός εκβιασμός

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εκβιάζει την Ευρώπη για την ενέργεια σε μια προσπάθεια να σπάσει τους συμμάχους της, καθώς οι μάχες συνεχίζονται για τρίτο μήνα χωρίς η Ρωσία να καταλάβει ούτε μια μεγάλη πόλη.

Ο ένθερμος αντίπαλος του Κρεμλίνου, η Πολωνία, είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που επιδιώκουν τις πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για εισβολή στη γείτονά της.

Το δίκτυο των φορέων μεταφοράς φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι το φυσικό αέριο προς την Πολωνία κόπηκε για λίγο, αλλά αργότερα αποκαταστάθηκε.

Όπως και η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Αυστρία δήλωσαν ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου ήταν κανονικές.

«Ο απώτερος στόχος της ηγεσίας της Ρωσίας δεν είναι απλώς να καταλάβει το έδαφος της Ουκρανίας, αλλά να διαμελίσει ολόκληρο το κέντρο και την ανατολική Ευρώπη και να καταφέρει ένα παγκόσμιο πλήγμα στη δημοκρατία», δήλωσε αργά την Τρίτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Παραβίαση της συμφωνίας

Η Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε ότι είχε εκπληρώσει όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις με την Gazprom και ότι το προτεινόμενο νέο καθεστώς πληρωμών παραβίαζε τη συμφωνία.

Το Reuters τονίζει ότι η Σόφια έχει πραγματοποιήσει αρχικές συνομιλίες για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω της γειτονικής Τουρκίας και Ελλάδας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια