Στα 80,4 έτη διαμορφώθηκε το προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ το 2020 –κατά τι χαμηλότερα από το 2019, δεδομένου ότι ελήφθησαν υπόψη τα δεδομένα που διαμόρφωσε ο κορωνοϊός.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το προσδόκιμο ζωής 5,7 χρόνια υψηλότερο για τις γυναίκες (83,2 έτη) από ό, τι για τους άνδρες (77,5 έτη). Στην πραγματικότητα, το προσδόκιμο ζωής των γυναικών ήταν υψηλότερο από το προσδόκιμο ζωής των ανδρών σε κάθε περιφέρεια της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Σε σύγκριση με το 2019, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση παρουσίασε μείωση (-0,9 έτη). Στους άνδρες η μείωση ήταν μεγαλύτερα (-1,0 έτος) από τις γυναίκες (-0,8 έτος).

Σε Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και την Ελλάδα το υψηλότερο προσδόκιμο

Η Ελλάδα διακρίνεται μεταξύ των χωρών μελών ως η χώρα με την περιφέρεια στην οποία καταγράφεται το τρίτο υψηλότερο προσδόκιμο ζωής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Eurostat, το 2020, οι περιοχές της ΕΕ με τα υψηλότερα επίπεδα προσδόκιμου ζωής βρίσκονταν στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

Η περιοχή της ΕΕ με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής ήταν το γαλλικό νησί της Κορσικής (84,0), ακολουθούμενο από τις Βαλεαρίδες νήσους στην Ισπανία (83,9) και την περιοχή της Ηπείρου στην Ελλάδα (83,8).

Από την άλλη πλευρά, οι περιφέρειες της ΕΕ με το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής ήταν όλες στη Βουλγαρία: Βορειοδυτική (72,1), Βορειοκεντρική (72,8) και Βόρεια και Νοτιοανατολική Βουλγαρία (72,9).

Το γαλλικό νησί της Κορσικής είχε το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες (87,0 έτη), ακολουθούμενο από την ισπανική περιοχή της Γαλικίας (86,7). Δύο γαλλικές περιφέρειες (Loire και Midi-Pyrénées), τα νησιά Åland στη Φινλανδία και η περιοχή της Ηπείρου στην Ελλάδα κατέγραψαν το ίδιο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες, τα 86,4 χρόνια.

Τα υψηλότερα επίπεδα προσδόκιμου ζωής των ανδρών κατά τη γέννηση καταγράφηκαν στην περιοχή της Ηπείρου στην Ελλάδα, στην περιοχή της Ούμπρια στην κεντρική Ιταλία και στις Βαλεαρίδες Νήσους στην Ισπανία (όλες 81,4).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα