Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας της απουσίας δυναμικών κινήσεων στα αποθέματα των επιχειρήσεων, αλλά δυναμική εικόνα συνολικά για την αμερικανική οικονομία, αναμένεται να προκύψει από τα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα, σύμφωνα με ψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Οι προκαταρκτικές ανακοινώσεις του υπουργείου Εμπορίου για την πορεία του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο, αναμένεται να γίνουν στις 15:30 (ώρα Ελλάδας), ενώ δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ένδειξη ότι η οικονομία βρίσκεται σε κακό δρόμο, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος στο Reuters.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Στο 8,5% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Γιατί οι αναλυτές «βλέπουν» κορύφωση

«Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αυξάνουν τα αποθέματά τους, αλλά δεν το κάνουν τόσο γρήγορα, όσο το έκαναν στο προηγούμενο τρίμηνο», παρατήρησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «εάν εξετάσετε τους αριθμούς για το ΑΕΠ πιθανόν να δείτε ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι ακόμη πολύ, πολύ δυνατές».

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτίμησαν την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε ετήσιο ποσοστό 1,1% στο πρώτο τρίμηνο του 2022, από 6,9% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Στον ρυθμό ανάπτυξης αντικατοπτρίζεται η μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομίας από την εκδήλωση της ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία, αντανακλώντας ένα νέο κύμα κρουσμάτων, αλλά και μία απότομη αύξηση των εισαγωγών, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη αναμένεται να έχει επιβραδυνθεί «αρκετά»στο πρώτο τρίμηνο, άλλα στοιχεία καταδεικνύουν μία συνεχιζόμενη δυναμική στην οικονομία, δήλωσε το κυβερνητικό στέλεχος, επικαλούμενο τους ενισχυμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, την κατανάλωση των νοικοκυριών και τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Άλλα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού ανεργίας στο 3,6%, της συνεχιζόμενης δυναμικής αύξησης των θέσεων εργασίας, αλλά και του επιπέδου των χρεών σε σχέση με τα οικογενειακά εισοδήματα, δείχνουν μια συνεχιζόμενη δυναμική της οικονομίας, πρόσθεσε.

Το ουκρανικό αναμένεται ότι θα έχει μικρή επίδραση στα οικονομικά δεδομένα του πρώτου τριμήνου, με δεδομένη την περιορισμένη έκθεση της αμερικανικής οικονομίας στη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας θα είναι σημαντικές, σχολίασε ο ίδιος.

Πρόσθεσε ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ευρώπη, η οποία, σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ περισσότερο εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια, αντιμετωπίζοντας δραστικές επιβραδύνσεις στην οικονομική ανάπτυξή της ως άμεση συνέπεια του πολέμου.

Ο δείκτης τιμών ατομικής καταναλωτικής δαπάνης (PCE) για τον Μάρτιο αναμένεται ότι θα είναι «σημαντικά αυξημένος», αλλά οι τιμές, πλην της ενέργειας και των τροφίμων, είναι πιθανό να καταγράψουν σταθεροποίηση ή ακόμη και μικρή μείωση.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών στα είδη προσωπικής κατανάλωσης πλην των τροφίμων και της ενέργειας μειώθηκε, καταγράφοντας ετήσιο ποσοστό αύξησης 5,3% για το μήνα Μάρτιο, έναντι ποσοστού 5,4% τον Φεβρουάριο, οπότε και είχε καταγραφεί το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η εξέλιξη αυτή, εφόσον επαληθευτεί, θα σηματοδοτήσει την πρώτη επιβράδυνση αύξησης των τιμών στα είδη προσωπικής κατανάλωσης σε ετήσια βάση, από τον Οκτώβριο του 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως