Η Federal Reserve είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Μάιο με δύο ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων σε επόμενες συνεδριάσεις, σύμφωνα με τις  θέσεις που έχουν παρει οι επενδυτές, δίνοντας το στίγμα πως η αγορά διάβασε τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της FED Tζερόμ Πάουελ

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το επιτόκιο  της Fed αντανακλούν τώρα τις προσδοκίες για αύξηση του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού στο εύρος 0,75%-1% στη συνεδρίαση της Fed στις 3-4 Μαΐου και σε εύρος 2%-2,25% μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασής του 26-27 Ιουλίου.

Οι οικονομολόγοι της Nomura Research ζητούν επίσης από τη Fed να επιτύχει αυξήσεις κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες σε κάθε συνεδρίαση της Fed τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. «Η αγορά έχει προεξοφλήσει μια τέτοια κίνηση και πιθανόν να διευκολύνει την FOMC να προχωρήσει με μια τέτοια ενέργεια γρήγορα», προσθέτουν.

Η Fed αύξησε το βασικό επιτόκιο πολιτικής της κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας τον περασμένο μήνα, μετά από δύο χρόνια σχεδόν μηδενικών επιτοκίων, αν και «πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed θεώρησαν ότι θα ήταν κατάλληλες μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων», ανέφερε ο Πάουελ. 

Προσθέτοντας το αίσθημα του επείγοντος, ακόμη και  τα περιστέρια της Fed, όπως η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι και ο επικεφαλής της Fed του Σικάγο, Τσαρλς Έβανς, υποστήριξαν αυτήν την εβδομάδα την θέση για την αύξηση κατά μισή μονάδα τον Μάιο ώστε να φτάσουν τα επιτόκια σε «ουδέτερο» επίπεδο στο τέλος της χρονιάς.Οι περισσότεροι στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ λένε ότι αυτό το επίπεδο είναι πιθανό μεταξύ 2,25%-2,5% μακροπρόθεσμα.

Αλλά με τον πληθωρισμό τόσο υψηλό, διαμορφώθηκε σε 8,5% τον περασμένο μήνα, πολύ πάνω από τον στόχο 2%  της Fed, αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν ακόμη περισσότερο για να είναι υψηλό το «πραγματικό» κόστος δανεισμού .

Τέλος, η  Ντάλι μέσα την εβδομάδα δήλωσε ότι θεωρεί εύλογη εκτίμηση γαι ουδέτερο το επίπεδο του 2,25%-2,5%, αλλά σημείωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα το γνωρίζουν πραγματικά έως ότου τα επιτόκια πλησιάσουν σ΄αυτό το επίπεδο και μπορούν να παρατηρήσουν τι συμβαίνει στην οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές