Ακόμη και 2ψήφιος ενδέχεται να καταστεί ο πληθωρισμός Απριλίου, δείγμα του ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση.

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε το Μάρτιο κατά 8,9%, ενώ όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι θα υπάρξει νέα ανοδική τάση για τον τρέχοντα μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως η τιμή  του ρεύματος, συνέχισε την αυξητική της πορεία και τον Απρίλιο μαζί με την τιμή  του φυσικού αερίου.

Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και η στάση της Ρωσίας αναφορικά με τη διακοπή ή μη της ροής τους φυσικού αερίου οδήγησε σε νέες ανατιμήσεις.

Μάλιστα, χθες η Ρωσία εφάρμοσε το διάταγμα που εξέδωσε στο τέλος Μαρτίου ο Βλαντίμιρ Πούτιν, το οποίο αναφέρει ότι αν οι μη φιλικές χώρες δεν πληρώσουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια, τότε θα διακοπεί η τροφοδοσία. Αυτό έγινε χθες με τη Βουλγαρία και την Πολωνία, ενώ σε λίγες μέρες έρχεται η σειρά της Γερμανίας να πληρώσει ρώσικο φυσικό αέριο, κάτι το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει και σε νέες εξελίξεις. Αναφορικά με την Ελλάδα, οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου, όπως επισημάνθηκε χθες από την κυβέρνηση, μετά από σύσκεψη που διεξήχθη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης: Σκρέκας: Θα πληρώσουμε την Gazprom με τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις

Η άνοδος τιμών τις ημέρες του Πάσχα

Από εκεί και πέρα, κατά τις γιορτές του Πάσχα, υπήρξε μια σειρά αυξήσεων σε τιμές. Οι αλυσίδες τροφίμων «ανέβασαν» τα αποθέματα τους για τις γιορτές με προϊόντα σε υψηλότερη τιμή.

Παράλληλα, η μεγάλη έξοδος των ημερών του Πάσχα έφερε μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων και μάλιστα σε υψηλότερη τιμή, καθότι τα πρατήρια υγρών καυσίμων σε κατά τόπους περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και σε νησιά πωλούν σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με τα αστικά κέντρα.

Παράλληλα, οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είναι πλέον αυξημένες τόσο σε σχέση με πέρυσι, όσο και σε σχέση με πριν ένα μήνα, όπως και οι τιμές σε ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα.

Βάσει όλων των παραπάνω στοιχείων αναμένεται να υπάρξει νέα άνοδος του πληθωρισμού για τον τρέχοντα μήνα, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει να προκύψει 2ψηφιο ποσοστό, όταν θα πραγματοποιηθούν οι ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Μαίου 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1994 υπήρξε διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού στο 10,7%.

Αναθεώρηση στόχου και «μαύρες» προβλέψεις

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει ήδη αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για τον ετήσιο πληθωρισμό του 2022, κάτι το οποίο αναμένεται να καταγραφεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2022-2025, το οποίο αναμένεται να καταθέσει στην Κομισιόν στις 30 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό που προβλέπει πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι στην περιοχή του 5,5%-6%.

Ωστόσο, έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας και πιο «μαύρες» εκτιμήσεις. Στο βασικό σενάριο της ΤτΕ ο πληθωρισμός είναι στο 5,2% και στο δυσμενές στο 7%, ενώ το ΔΝΤ «βλέπει» πληθωρισμό της τάξης του 4,5%.

Σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί αυξήσεις για το 2022 ακόμα και έως 11%. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στο βασικό σενάριο ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 6,99% το 2022 και η ανάπτυξη στο 3,58%. Βάσει του ήπιου σεναρίου η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,75% και πληθωρισμός στο 7,43%. Στο ακραίο σενάριο η ανάπτυξη αγγίζει το 2,21% και 11,01% πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία