Με κέρδη έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τα ισχυρά εταιρικά κέρδη να δίνουν ώθηση για ακόμη μία συνεδρίαση και να βοηθούν στο να περιοριστούν οι απώλειες του μήνα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,7%, ενώ σε επίπεδο μήνα έχασε πάνω από 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,47% στις 7.544 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,85% στις 14.097 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,39% στις 6.533 μονάδες.

Η εικόνα του Απριλίου για τον DAX και τον CAC ήταν αρνητική, καθώς έχασαν πάνω από 2%, με τον FTSE 100 όμως να δείχνει αξιοσημείωτες αντοχές, κλείνοντας τον μήνα σταθεροποιητικά.

Τις τελευταίες ημέρες, και μετά από μια εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας, οι αγορές βρήκαν σημαντικά στηρίγματα από έναν ισχυρό κύκλο εταιρικών κερδών. Θετικά λειτούργησε και η εικόνα που εμφάνισε χτες η Wall Street, αλλά και η ισχυρή ανάκαμψη του τεχνολογικού κλάδου στην Ασία.

Σε επίπεδο τίτλων, η Johnson Matthey κέρδισε πάνω από 18%, καθώς η Standard Investments, ο επενδυτικός βραχίονας της Standard Industries, απέκτησε το 5,23% της εταιρείας. Στον αντίποδα, η BE Semiconductor έχασε 7,5%, καθώς απογοήτευσε με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, με ρυθμό 5% «έτρεξε» η ανάπτυξη της ευρωζώνης, σε ετήσια βάση, στο 1ο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Κατά 0,2% αυξήθηκε το ΑΕΠ της ευρωζώνης και κατά 0,4% της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το προηγούμενο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat. Κατά το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,3% στην ευρωζώνη και κατά 0,5% στην ΕΕ. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 5% και της ΕΕ κατά 5,2%.

Από την άλλη, η γαλλική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς η ασθενής εγχώρια ζήτηση συνεχίστηκε παρά τη χαλάρωση των περιορισμών για τον Covid-19. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης παρέμεινε αμετάβλητη μετά την ανάπτυξη 0,8% το τελευταίο τρίμηνο του 2021, με τους αναλυτές σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal να έχουν προβλέψει τριμηνιαία ανάπτυξη 0,3%.

Εν τω μεταξύ, η εστίαση παραμένει στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις γεωπολιτικές του επιπτώσεις, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση για μια «αστραπιαία» απάντηση στις χώρες που παρεμβαίνουν στον πόλεμο. Η Ρωσία σόκαρε την ευρωπαϊκή κοινότητα διακόπτοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία την Τετάρτη, επειδή είχαν αρνηθεί να πληρώσουν τα συμβόλαια σε ρωσικά ρούβλια, όπως ζήτησε η Μόσχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές