Μοιρασμένα πρόσημα και αβεβαιότητα. Αυτό επιφύλαξε το ελληνικό χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρίαση του ο Απρίλιος, το οποίο επί τρεις εβδομάδες σημείωσε σημαντικά κέρδη, αλλά στην τελευταία εβδομάδα η εικόνα χάλασε.

Έτσι, με τον γενικό δείκτη σήμερα να κλείνει στις 922,43 μονάδες (με απώλειες 0,29%), τα κέρδη του μήνα περιορίστηκαν στο 4,9%, από σχεδόν 8% στην προηγούμενη εβδομάδα.

Τεχνικά το κλείσιμο του μήνα δεν είναι θετικό, καθώς η συνεδρίαση της Τετάρτης, όταν και το ΧΑΑ σημείωσε απώλειες άνω του 2% με ισχυρό μάλιστα τζίρο, ήταν καθοριστική για τη συνέχεια του. Μπορεί να προσπάθησε χτες και σήμερα να ανακάμψει, αλλά η επιφυλακτικότητα ήταν εμφανής και σε όλο το μήκος του ταμπλό, όπως φάνηκε και στην σημαντική συρρίκνωση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Η αγορά μετά τη διετία της πανδημίας

Όπως επισημαίνουν και οι περισσότεροι αναλυτές πλέον, μετά από την διετία της πανδημίας, η ελληνική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει πλέον και τις δευτερογενείς επιπτώσεις της ρωσοουκρανικής σύγκρουσης, με την πρώτη και μεγαλύτερη να είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος ροκανίζει σημαντικό πλέον μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος. Σύμφωνα με τα τελευταία μάλιστα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 9,4% έναντι -1,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Και σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών βλέπει μικρότερη ανάπτυξη φέτος, στο επίπεδο του 3,1.

Το άλμα προς τις 1.000 μονάδες

Με τα αρνητικά σενάρια να δείχνουν να επιβεβαιώνονται πλέον, η αγορά θα αρχίσει σταδιακά να τα αποτιμά στο ταμπλό, ή στην καλύτερη δεν θα μπορέσει να κάνει επιτέλους το μεγάλο άλμα προς τις 1.000 μονάδες που οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν. Εάν μάλιστα η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επεκταθεί και σε άλλες χώρες, τότε οι διορθωτικές κινήσεις με βάση την ανάληψη ρίσκου θα είναι μονόδρομος.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι Alpha Bank, Βιοχαλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Εθνική και Μυτιληναίος σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ υπό έλεγχο κράτησαν την πτώση τους οι Πειραιώς, Σαράντης, ΕΛΧΑ, Eurobank, Motor Oil,, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΛΠ. Μικρά κέρδη σημείωσαν οι Λάμδα, ΟΤΕ και ΔΕΗ, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Titan, Jumbo, Ελλάκτωρ και Quest.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών