Το πρώτο φορτίο ουκρανικού καλαμποκιού, από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, συνολικού βάρους 71.000, εκφορτώθηκε στο ρουμανικό λιμάνι της Κονστάντζα στη Μαύρη Θάλασσα την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του λιμανιού, Comvex.

Με τα θαλάσσια λιμάνια της Ουκρανίας να έχουν αποκλειστεί από την έναρξη του πολέμου εδώ και δύο μήνες, ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο αναγκάστηκε να κάνει αποστολές με τρένο μέσω των δυτικών συνόρων της ή μέσω μικρών λιμανιών στον ποταμό Δούναβη στη Ρουμανία.

«Αυτό είναι το πρώτο πλοίο τύπου panamax με ουκρανικό καλαμπόκι που εκφόρτωσε στο λιμάνι μας και μετά αναχώρησε», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της Comvex, Βιορέλ Πάναϊτ.

Το πλοίο που έκανε τη μεταφορά του φορτίου είναι το Unity N, σύμφωνα με μαρτυρία που κατέγραψε το Reuters.

«Η υποστήριξη των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών σημαίνει αποτροπή ενός κολοσσιαίου κύματος παγκόσμιας πείνας που προκλήθηκε από τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών», δήλωσε ο Πάναϊτ.

Ο ταχύτερος τερματικός σταθμός σιτηρών στην Ευρώπη

Η Comvex λειτουργεί τον ταχύτερο τερματικό σταθμό σιτηρών της Ευρώπης, ο οποίος μπορεί να επεξεργαστεί έως και 70.000 τόνους την ημέρα, καθώς και ένα τερματικό σταθμό διαχείρισης ορυκτών, πρόσθεσε Πάναϊτt, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του οργανισμού λιμένος της Κονστάντζα (Constanta Port Business Association).

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, στο ίδιο λιμάνι εκφορτώθηκαν περίπου 35.000 τόνοι ουκρανικού σιδηρομεταλλεύματος, ενώ ένα δεύτερο πλοίο αναμένεται να εκφορτωθεί γύρω στις 15 Μαΐου, κατέληξε ο πρόεδρος της Convex.

Περίπου 80.000 τόνοι ουκρανικών σιτηρών έχουν αποσταλεί στην Κoνστάντζα μέχρι στιγμής, ενώ άλλοι 80.000 έχουν εγκριθεί και βρίσκονται καθ’ οδόν.

Η Ρουμανία, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνορεύει με τη Μαύρη Θάλασσα, η οποία αποτελεί μια σημαντική ναυτιλιακή αρτηρία για σιτηρά και πετρέλαιο, την οποία αξιοποιούν χώρες όπως η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Γεωργία, και βέβαια η Ουκρανία και η Ρωσία.
Στο πλαίσιο αυτό η ρουμανική κυβέρνηση προχωρά στην αποκατάσταση αρκετών σιδηροδρομικών γραμμών που συνδέουν διάφορα λιμάνια με τα ουκρανικά σύνορα.

Την Πέμπτη, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία για κλοπή σιτηρών σε εδάφη που έχει καταλάβει, μια πράξη που είπε ότι αύξησε την απειλή για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια που προκαλείται από διαταραχές στην εαρινή σπορά και τον αποκλεισμό ουκρανικών λιμανιών κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή