
Ο πρωθυπουργός των Νησιών Σολομώντα Μανασέχ Σογκαβάρε καταφέρθηκε εναντίον της Αυστραλίας, καθώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη συμφωνία ασφαλείας που υπογράφηκε πρόσφατα ανάμεσα στα Νησιά Σολομώντα και την Κίνα.
Μιλώντας σήμερα στο κοινοβούλιο, ο Σογκαβάρε δήλωσε πως η χώρα του Ειρηνικού δεν είχε προειδοποιηθεί το 2021 ότι η Αυστραλία επρόκειτο να υπογράψει μια συμφωνία ασφαλείας με τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία περιλάμβανε πυρηνικά υποβρύχια.
Το Σεπτέμβριο, οι εν λόγω χώρες ανακοίνωσαν την τριμερή αμυντική σύμπραξη γνωστή ως AUKUS, η οποία τους επιτρέπει να μοιράζονται τεχνολογία που καλύπτει την κυβερνοασφάλεια, την τεχνητή νοημοσύνη, τα υποβρύχια συστήματα και τις δυνατότητες για πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς.
«Έμαθα για τη συνθήκη AUKUS από τα μέσα ενημέρωσης. Θα περίμενε κανείς ότι, ως μέλος της οικογένειας του Ειρηνικού, τα Νησιά Σολομώντα και τα μέλη του Ειρηνικού θα έπρεπε να είχαν συμμετάσχει προηγουμένως σε διαβουλεύσεις για να εξασφαλισθεί πως αυτή η συνθήκη AUKUS είναι διαφανής», δήλωσε ο Σογκαβάρε.
«Αντιλαμβάνομαι ότι η Αυστραλία είναι μια κυρίαρχη χώρα, η οποία μπορεί να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συνθήκη θέλει, με διαφάνεια ή μη, πράγμα που ακριβώς έκαναν με την AUKUS».
Επικρίσεις από χώρες της Δύσης
Ο Σογκαβάρε έκανε τα σχόλια αυτά μετά τις επικρίσεις από πολλές δυτικές χώρες, περιλαμβανομένων της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ, για το σύμφωνο ασφαλείας που υπογράφηκε ανάμεσα στην Κίνα και τα Νησιά Σολομώντα.
«Όταν η Αυστραλία υπέγραψε την AUKUS, δεν κάναμε θεατρινισμούς ούτε υστερίες για τις επιπτώσεις που αυτό θα μπορούσε να έχει σε εμάς», δήλωσε ο Σογκαβάρε. «Σεβαστήκαμε την απόφαση της Αυστραλίας».
Στη διάρκεια πρόσφατων ταραχών στα Νησιά Σολομώντα, τόσο η Αυστραλία όσο και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν στρατιωτικό προσωπικό, σκάφη και αστυνομία για να υποστηρίξουν τη σταθερότητα της χώρας.
Ωστόσο ο Σογκαβάρε επέκρινε τη συνθήκη που έχουν υπογράψει τα Νησιά Σολομώντα με την Αυστραλία, χαρακτηρίζοντάς την «ανεπαρκή» καθώς «δεν κατάφερε να συγκρατήσει» τις ταραχές το Νοέμβριο.
Η νησιωτική αυτή χώρα, η οποία βρίσκεται βορειοανατολικά της Αυστραλίας, έχει πληθυσμό μόλις περίπου 700.000 ανθρώπους, όμως έχει μεγάλη στρατηγική σημασία. Η Κίνα είναι όλο και περισσότερο δραστήρια στον Ειρηνικό, μια περιφέρεια στην οποία παραδοσιακά κυριαρχούσαν οι ΗΠΑ.


Latest News

Να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στον Πέτρο Φιλιππίδη ζήτησε η Εισαγγελέας
«Το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο δεν αρκεί από μόνο του»

Πέτρος Φιλιππίδης: Αθώος για την πράξη βιασμού ένοχος για τις δύο απόπειρες
Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα τον Πέτρο Φιλιππίδη αθώο λόγω αμφιβολιών για την πράξη του βιασμού και επίσης ομόφωνα ένοχο για τις δύο απόπειρες βιασμού.

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία - Συρία
Ποια είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνει η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας

Υπαναχώρηση Τουρκίας και αποδοχή της κυπριακής ομάδας διάσωσης
Τη σχετική πληροφορία έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Περισσότεροι από 11.200 οι νεκροί – Εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι
Τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονται να φθάσουν σε κάποιες από τις περιοχές που επλήγησαν σκληρότερα στην Τουρκία, εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων, της κακοκαιρίας, της έλλειψης επαρκών πόρων και βαρέων μηχανημάτων

Μανούσος Βολουδάκης: Πέθανε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Ο Μανούσος Βολουδάκης ήταν μόλις 57 ετών

«Μην αγοράζετε για μια εβδομάδα γαλακτοκομικά», προτρέπει το ΙΝΚΑ
Η μόνη λύση κατά της ακρίβειας είναι το μποϊκοτάζ τονίζεται από την καταναλωτική οργάνωση

Ελεγκτικό Συνέδριο: Συμφωνία συνεργασίας με το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο
Στην Ελλάδα ο πρώτος πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί

«Τιτανομαχία» Microsoft και Google για το ChatGPT - Μάχη για την κυριαρχία στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Η Microsoft πρόσθεσε στη Bing δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, πετώντας το γάντι στη Google

Μαύρο χιούμορ από το Charlie Hebdo για τον σεισμό στην Τουρκία
Το καυστικό σκίτσο του Charlie Hebdo.