
Άλμα στο 9,4% έκανε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Την ίδια ώρα στην ευρωζώνη έφτασε το 7,5%.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έδωσε συνέχεια στην ανοδική πορεία και σκαρφάλωσε στο 9,4% έναντι επίδοσης -1,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2021.
Τον Μάρτιο του 2022 δε, ο αντίστοιχος δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 8%, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ είχε καθοριστεί στο 8,9%. Αυτό σημαίνει ότι τα στοιχεία της ελληνικής υπηρεσίας για τον Απρίλιο ενδεχομένως θα κινηθούν σε 2ψήφιο ποσοστό, όπως έγραψε και χθες ο OT.
Αλλαγή πρόβλεψης
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει ήδη αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για τον ετήσιο πληθωρισμό του 2022, κάτι το οποίο αναμένεται να καταγραφεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2022-2025, το οποίο αναμένεται να καταθέσει στην Κομισιόν στις 30 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό που προβλέπει πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι στην περιοχή του 5,5%-6%.
Ωστόσο, έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας και πιο «μαύρες» εκτιμήσεις. Στο βασικό σενάριο της ΤτΕ ο πληθωρισμός είναι στο 5,2% και στο δυσμενές στο 7%, ενώ το ΔΝΤ «βλέπει» πληθωρισμό της τάξης του 4,5%.
Διαβάστε επίσης: Βιομηχανία: Άλμα στις τιμές παραγώγου
Σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί αυξήσεις για το 2022 ακόμα και έως 11%. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στο βασικό σενάριο ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 6,99% το 2022 και η ανάπτυξη στο 3,58%. Βάσει του ήπιου σεναρίου η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,75% και πληθωρισμός στο 7,43%. Στο ακραίο σενάριο η ανάπτυξη αγγίζει το 2,21% και 11,01% πληθωρισμό.
Νέο υψηλό στην ευρωζώνη
Την ίδια ώρα, σε νέο υψηλό διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Απρίλιο, κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχία και στα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,5% τον Απρίλιο από το 7,4% τον Μάρτιο, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των τιμών ενέργειας και τροφίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Διαβάστε επίσης: UBS: Νέα πρόβλεψη για ανάπτυξη 4% της Ελλάδας το 2022
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στον ετήσιο πληθωρισμό της ευρωζώνης ήταν ο ενεργειακός τομέας, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 38% σε ετήσια βάση, ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, αυξημένα κατά 6,4% σε ετήσια βάση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και καυσίμων, σημείωσε άνοδο στο 3,9% από το 3,2%, ενώ εάν εξαιρεθούν και οι τιμές του αλκοόλ και των προϊόντων καπνού, σημείωσε άνοδο στο 3,5% από το 2,9%.


Latest News

Υστέρηση, Οικονομικές Τριβές και Νομισματική Πολιτική
Σε αυτό το ερευνητικό δοκίμιο αναπτύσσεται ένα μεσαίου μεγέθους νομισματικό Δυναμικό Στοχαστικό Υπόδειγμα Γενικής Ισορροπίας (Dynamic Stochastic General Equilibrium Model).

Ανάπτυξη πάνω από 3,1% «βλέπει» ο Σταϊκούρας για το 2022
Τι είπε για επενδύσεις και εξαγωγές

Το νέο ρεκόρ πληθωρισμού και η μείωση των εισοδημάτων
Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή 8 Ιουλίου

Πληθωριστικές πιέσεις και επιδείνωση οικονομικού κλίματος το β' τρίμηνο
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας για τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό στην Ελλάδα το 2022, είναι πιθανόν να αναθεωρηθούν εκ νέου προς τα πάνω

Ανάπτυξη έως 4% και πληθωρισμό έως και 9,6% βλέπει το ΙΟΒΕ
Πώς επηρέασαν την οικονομία οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Αυξήθηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο
Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών αυξήθηκε 18,8%

Ανάπτυξη 4,3% εν μέσω πολέμου και... κάλπης
Οι διαπιστώσεις του ΚΕΠΕ και τα νέα επιχειρήματα υπέρ των πρόωρων εκλογών

Αμετάβλητη η πρόβλεψη του Economist για την ανάπτυξη στην Ελλάδα - Στο 4% το 2022
Το Economist Intelligence Unit (EIU) αναθεώρησε επί τα χείρω τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και του καλπάζοντος πληθωρισμού

«Βλέπει» 2,8% ανάπτυξη στην Ελλάδα η BNP Paribas
Γιατί η χώρα δεν είναι πια το επίκεντρο των φόβων στην ευρωζώνη - Τι δείχνει η ανάλυση της BNP Paribas

Οι αντοχές της οικονομίας και οι τρεις κίνδυνοι
Ο πληθωρισμός, τα επιτόκια και η γεωπολιτική αστάθεια