Μία εβδομάδα μετά το αποτέλεσμα της εκλογής για τη Γαλλική προεδρία το ερώτημα των ημερών είναι εάν θα καταφέρουν οι αριστεροί να κατέβουν ενωμένοι στις βουλευτικές του Ιουνίου (12 και 19 Ιουνίου).

Ο αρχηγός των «Ανυπότακτων» Ζαν Λικ Μελανσόν θέλει την ένωση αυτή, ελπίζοντας ότι θα επιτευχθεί κάτω από τη δική του σκέπη βέβαια, δικαίωμα που του δίνει το 22,5% που κέρδισε για την προεδρία.

Με σημερινή του δήλωση στην έκτακτη έκδοση της εφημερίδας της Κυριακής (JDD) ζητά «μια λύση για αύριο» ώστε να κατέβουν όλοι οι αριστεροί ενωμένοι για την Πρωτομαγιά. «Μην αφήσετε όλες εξουσίες στον Μακρόν», είναι το σύνθημά του.

Θα πείσει ο Μελανσόν οικολόγους, σοσιαλιστές, κομμουνιστές;

Οι διαπραγματεύσεις όμως δεν είναι εύκολες, έχουν κολλήσει. Οι Οικολόγοι διαμαρτύρονται για τον μικρό αριθμό των εκλογικών περιφερειών που το επιτελείο Μελανσόν αφήνει στη διάθεση τους. Οι κομουνιστές, με τον υποψήφιό τους για την προεδρία Φαμπιέν Ρούσελ, δεν συμφωνούν για τις κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις που κάνει ο Μελανσόν. Θέλουν οι συζητήσεις να γίνουν με όλα τα αριστερά κόμματα συγχρόνως.

Οι σοσιαλιστές είναι το μεγάλο αγκάθι, καθ’ ότι οι ίδιοι είναι εσωτερικά διχασμένοι. Στην αρχή αναγνωρίσθηκε μια «σύγκλιση επί της ουσίας», πράγμα που ξάφνιασε τους πάντες. Με το που ξεκίνησαν οι συζητήσεις όμως φάνηκαν οι διαφορές και οι διχασμοί. Ορισμένοι ζητούν μάλιστα εσωτερική ψήφο των οπαδών πριν την όποια συμφωνία. Χθες υπήρξε αναστολή των συζητήσεων χωρίς να θεωρηθεί ως διακοπή. Ο γενικός γραμματέας του σοσιαλιστικού κόμματος Ολιβιέ Φορ κάλεσε όσους θεωρούν ότι «τίποτα δεν μπορεί να γίνει» να αποχωρήσουν.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πολωνία: Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρριψης ρωσικών πυραύλων αν πλησιάζουν κράτη-μέλη του
Επικαιρότητα |

Το ΝΑΤΟ εξετάζει κατάρριψη ρωσικών πυραύλων κοντά στα κράτη-μέλη του

Η Πολωνία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ρωσικός πύραυλος κρουζ που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον πόλεων της δυτικής Ουκρανίας παρεισέφρησε στον πολωνικό εναέριο χώρο.