
Εάν ο νούμερο 1 κανόνας στις επενδύσεις σε ακίνητα είναι «τοποθεσία, τοποθεσία, τοποθεσία», ο νούμερο 1 κανόνας των επενδύσεων γενικά είναι «διαφοροποίηση, διαφοροποίηση, διαφοροποίηση».
Τον κανόνα της διαφοροποίησης ακολουθούν οι δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι έχουν τα είδη των επενδυτικών επιλογών που οι μεμονωμένοι επενδυτές δεν μπορούν καν να ονειρευτούν — προσαρμοσμένα παράγωγα, ιδιωτικές τοποθετήσεις, ακόμη και ολόκληρα δίκτυα μέσων κοινωνικής δικτύωσης (βλέπε Ίλον Μασκ).
Λοιπόν, σε ποιον τομέα ακινήτων συρρέουν τώρα οι μπιλιονέρς καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται; Η απάντηση είναι αγροτική γη.
Η επένδυση σε χωράφια μπορεί να φαίνεται βαρετή, αλλά είναι μια από τις καλύτερες ιστορικές επενδύσεις για την προστασία από τον πληθωρισμό.
Οι δισεκατομμυριούχοι
Ο πακιστανο-αμερικανός δισεκατομμυριούχος Σαχίντ Καν, ιδιοκτήτης των Jacksonville Jaguars στο αμερικανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και αγγλικής ομάδας Φούλαμ, από τον Απρίλιο του 2021, ο Καν είχε αγοράσει γεωργική γη 84 εκατ. δολαρίων σε 10 κομητείες του Κεντρικού Ιλινόις.

Με περισσότερα από 1 εκατομμύριο στρέμματα, ο Μπιλ Γκέιτς διατήρησε το 2021 τη θέση του ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης κάτοχος γεωργικής γης της Αμερικής. Η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων του τέταρτου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο ξεκίνησε να τοποθετείται σε γεωργική γη πριν από 10 χρόνια.
Γιατί αγοράζει χωράφια ο Γκέιτς; Διότι πρόκειται για μία καλή επένδυση, με χαμηλές διακυμάνσεις, που δεν συνδέεται ιδιαίτερα με τα χρηματιστήρια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιστάθμιση του πληθωριστικού κινδύνου.
Τέλος, ο Τζεφ Μπέζος μπήκε πρόσφατα στο «πάρτι» αγορών αγροτικών εκτάσεων. Ο Μπέζος ξεπέρασε τα επίπεδα ιδιοκτησίας του Γκέιτς νωρίτερα φέτος και τώρα κατέχει 1,7 εκατομμύρια στρέμματα γεωργικής γης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού περιοδικού The Land Report, που κάθε χρόνο εκδίδει τη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στις ΗΠΑ, για το 2021 στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η οικογένεια Emmerson, ιδιοκτήτες της Sierra Pacific Industries (SPI), που απέκτησε 708.200 στρέμματα στο Όρεγκον. Αυτή η συναλλαγή, η οποία ανακοινώθηκε την 1η Οκτωβρίου, αύξησε τη γη της οικογένειας σε περισσότερα από 9,43 εκατομμύρια στρέμματα.
Ο πρόεδρος της Liberty Media, John Malone ακολουθεί στη 2η θέση, ενώ ο ιδρυτής του CNN, Ted Turner «έπεσε» στην 4η θέση, με την οικογένεια Reed από την Ουάσιγκτον να «ανεβαίνει» στην 3η.
Σταθερή επένδυση
Η προστασία από τον πληθωρισμό δεν είναι ο μόνος λόγος για να επενδύσεις σε γεωργική γη. Η αγροτική γη είναι μία ελκυστική επένδυση εδώ και χρόνια, καθώς βγάζει αξιόπιστες αποδόσεις για τους επενδυτές και τους ιδιοκτήτες μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τον διαχειριστή κεφαλαίων Nuveen, η γεωργική γη είχε σταθερά θετικές αποδόσεις και υψηλότερες από τα πιο δημοφιλή κρατικά ομόλογα κατά τις τελευταίες τέσσερις υφέσεις στις ΗΠΑ. Έχει επίσης χαμηλότερη μέση μεταβλητότητα τόσο από τις αμερικανικές μετοχές όσο και από τα 10ετή ομόλογα του δημοσίου από το 2007. Εάν η χρηματιστηριακή αγορά καταρρεύσει, η γεωργική γη μπορεί επίσης να δεχτεί προσωρινό πλήγμα, αλλά πιθανότατα δεν θα ακολουθήσει την ίδια πτωτική πορεία με τις μετοχές.


Latest News

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Βλέπει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να κυμαίνεται γύρω στο στόχο του 2%
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πάντως ότι η υψηλή αβεβαιότητα καθιστά αδύνατο να δοθούν σαφή μηνύματα για τα επιτόκια

Οι ΗΠΑ κάνουν πόλεμο, η ΕΕ κάνει συμφωνίες - Ποιες προχωρούν και ποιες «κολλάνε»
Απέναντι στην επιθετική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, η ΕΕ αντιπαραθέτει τη σύναψη συμμαχιών σχεδόν με όλους όσους ο Τραμπ βρίσκεται σε πόλεμο

Μεγάλο deal ετοιμάζει η Toyota - Πρόταση εξαγοράς της Toyota Industries έναντι 42 δισ.
Η Toyota Industries, η οποία κατασκευάζει ανταλλακτικά για την αυτοκινητοβιομηχανία

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μίλησε με τον Σι αλλά το Πεκίνο διαψεύδει - «Κλείσαμε 200 εμπορικές συμφωνίες»
Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν πολλές εμπορικές συμφωνίες

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Αποπληθωριστικές εως τώρα οι πιέσεις των δασμών στην ΕΕ
Το «γεράκι» της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε ότι συμφωνεί με την Κριστίν Λαγκάρντ ως προς το ότι οι δασμοί ήταν αποπληθωριστικοί έως τώρα στην ΕΕ

Οι δασμοί στα εισαγόμενα φάρμακα θα αυξήσουν τις τιμές τους στις ΗΠΑ κατά 51 δισ. δολ. ετησίως
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2023 φαρμακευτικά προϊόντα συνολικής αξίας 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων απο την Ευρώπη

Πρώην υπάλληλος της Adidas διεκδικεί 6,2 εκατ. μετά από καταγγελία για ρατσιστική διάκριση
Η πρώην εργαζόμενη ισχυρίζεται ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Adidas δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με την καταγγελία της

Δημοσκόπηση Bloomberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ
Τι προβλέπει δημοσκόπηση του Bloomberg για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και την πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος για τους δασμούς

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες