Επικίνδυνο ήταν το μείγμα που δημιουργήθηκε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο όχι μόνο «βούτηξε» στη ζώνη των 900 μονάδων, αλλά αυτό έγινε με ιδιαίτερα αυξημένο τζίρο, δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι οι διαθέσεις των επενδυτών μόνο θετικές δεν είναι για την αγορά.

Ο γενικός δείκτης έχασε 2,38% στις 900,45 μονάδες, με τις συναλλαγές να φτάνουν στα 111 εκατ. ευρώ.

Η σημερινή συνεδρίαση θύμισε πολύ τη συνεδρίαση της 27ης Απριλίου, όταν το ΧΑ έκλεισε με απώλειες 2% και με τον τζίρο στα τριψήφια επίπεδα, άνω των 100 εκατ. ευρώ. Και ο αυξημένος τζίρος παραπέμπει στις μεγάλες κινήσεις μείωσης του κινδύνου από τα περισσότερα χαρτοφυλάκια. Έτσι παρά το γεγονός ότι μέσα στο δύσκολο πρώτο τετράμηνο το ΧΑ έδειξε αξιοσημείωτες αντοχές, είναι αδύνατο να μην επηρεαστεί από το αρνητικό διεθνές κλίμα, το οποίο επισκιάζει τις όποιες αγοραστικές δυνάμεις.

Το διεθνές περιβάλλον

Αυτό που επισημαίνεται από σχεδόν όλους τους εγχώριους αναλυτές είναι το δύσκολο διεθνές περιβάλλον στο οποίο το ΧΑ καλείται να λειτουργήσει. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός, τα νέα lockdown στην Κίνα που επηρεάζουν την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και βεβαίως η επιθετική νομισματική πολιτική της Fed είναι μόνο ένα μικρό δείγμα του δύσκολου μείγματος που έχει διαμορφωθεί παγκοσμίως. Και μέσα σε αυτό το ελληνικό χρηματιστήριο προσπαθεί να σπάσει την ευάλωτη εικόνα που είχε τα προηγούμενα χρόνια και να κινηθεί καθαρά με βάση τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Και είναι κάτι που βρίσκει σοβαρά προσκόμματα.

Τεχνικά, τώρα, το ΧΑ δέχτηκε ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα, καθώς έχασε με συνοπτικές διαδικασίες τα επίπεδα των 910 μονάδων, με τις περισσότερες δεικτοβαρείς μετοχές να έχουν δώσει σήματα πώλησης. Έτσι, ακόμη και εάν κάποιοι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί, το θολό διεθνές κλίμα δεν επιτρέπει να αγνοήσει κανείς τα τεχνικά δεδομένα της αγοράς, η οποία αναζητά την αυτονομία υπό δύσκολες συνθήκες. Έτσι, ενδεχόμενη διάσπαση και των 900 μονάδων θα θέσει το διάγραμμα του γενικού δείκτη σε ζώνη υπερπώλησης με επόμενο επίπεδο τις 888.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Quest έκλεισε στο -6,30%, η Βιοχάλκο στο -5,36%, ενώ ισχυρές ήταν οι απώλειες σε Λάμδα, ΔΕΗ, Eurobank, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Εθνική.

Οι απώλειες σε Jumbo, Πειραιώς, Titan, Coca Cola, Motor Oil και Alpha Bank ξεπέρασαν το 2%, ενώ στον αντίποδα, ο Σαράντης κέρδισε 1,38% και ο Ελλάκτωρ έκλεισε στο +4,11%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικότητα στη σκιά της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Νευρικότητα στο ταμπλό, στη σκιά της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Πολλά χαρτοφυλάκια προσπαθούν να διαγνώσουν τις προεκτάσεις των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και να διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους κινούμενα σε πιο αμυντικούς τίτλους