
Την περασμένη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Όστιν προχώρησε, μετά το πέρας της επίσκεψης-αστραπή που πραγματοποίησε στο Κίεβο μαζί με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν, σε μια δήλωση που τοποθετεί σε άλλη βάση τον στόχο της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία. Πλέον, ο στόχος αυτός είναι η αποδυνάμωση της Ρωσίας σε βαθμό που να μη διαθέτει την ισχύ να εισβάλει σε άλλη γειτονική της χώρα. Εκ πρώτης όψεως, η δήλωση αυτή δεν υπερβαίνει όσα είχε πει στο πρόσφατο παρελθόν ο πρόεδρος Μπάιντεν, ότι δεν θα εμπλακούν αμερικανικά στρατεύματα στη σύρραξη, όχι όμως και τη θέση ότι δεν επιθυμεί να τη μετατρέψει σε αμερικανορωσική αντιπαράθεση.
Όσοι πιστεύουν ότι ο πόλεμος που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου θα τελειώσει σχετικά γρήγορα θα ήταν καλό να αναθεωρήσουν την άποψή τους. Με τον τρόπο που εξελίσσεται η κατάσταση, το τέλος του πολέμου δεν φαίνεται – μόνο «ομίχλη» υπάρχει μπροστά. Η μόνη βεβαιότητα είναι ότι όλο και περισσότερα όπλα θα συγκεντρωθούν στο ουκρανικό έδαφος, καθώς η επιλογή στην οποία κατατείνει η Ουάσιγκτον είναι πως πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση το Κίεβο πρέπει να έχει ενισχύσει τη θέση του, όσο αυτό είναι εφικτό.
Πώς θα μοιάζει όμως η επόμενη ημέρα; Και τι ακριβώς επιζητεί η Δύση στην Ουκρανία; Πριν από μερικές ημέρες, μία από τις ψύχραιμες φωνές αναλυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (Council for Foreign Relations – CFR) Ρίτσαρντ Χάας έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο επί αυτού του ζητήματος στην ιστοσελίδα του περιοδικού «Foreign Affairs».
Ο Χάας τονίζει ότι «οι στόχοι της Δύσης είναι λιγότερο ξεκάθαροι» σε σχέση με τη δεύτερη φάση των ρωσικών επιχειρήσεων που εστιάζουν πλέον στην κατοχύρωση εδαφικών κερδών στην Ανατολική και τη Νότια Ουκρανία. Κατά την άποψή του, η συζήτηση σε αυτή τη φάση εστιάζεται κυρίως στα μέσα, όπως – και κυρίως – στην ποσότητα και την ποιότητα των οπλικών συστημάτων που θα παραχωρηθούν στην Ουκρανία. «Ελάχιστα έχουν ειπωθεί για το τι θα πρέπει να παραχωρήσει κάθε πλευρά ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος. Επίσης, δεν έχει ειπωθεί αν ένα τέλος στη σύρραξη θα πρέπει να επισημοποιηθεί με μία συνθήκη που θα υπογραφεί από τη Ρωσία και την Ουκρανία ή απλώς θα γίνει αποδεκτή ως πραγματικότητα» σημειώνει ο αμερικανός αναλυτής.
Ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε αυτή τη φάση της σύρραξης να μην είναι ένα πυρηνικό χτύπημα εκ μέρους της Ρωσίας, όπως πολλοί φοβούνται. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα μπορούσε να συμβεί – ιδιαίτερα αν η ρωσική πλευρά αισθανθεί τόσο πολύ στη γωνία. Το χειρότερο θα ήταν να πληγεί κάποιο φορτίο όπλων προς την Ουκρανία ή και κάποιου είδους υποδομή στην οποία να βρίσκονται δυτικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως να εισέλθουμε σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή.
Ο Χάας επισημαίνει ότι καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες διαμορφώνουν τη στρατηγική τους στο Ουκρανικό, θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους δύο μαθήματα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Το πρώτο ήταν η αποφυγή ευθείας σύρραξης με τη Σοβιετική Ένωση αν δεν απειλούνται ζωτικά τους συμφέροντα. Το δεύτερο ήταν η αποδοχή μίας έκβασης που μπορεί να μην ήταν η ιδανική, ώστε να αποφευχθεί η απειλή των σοβιετικών ζωτικών συμφερόντων. Αυτό το δεύτερο σημείο αναδεικνύεται τώρα μείζονος σημασίας. Όσο η σύγκρουση παρατείνεται και βαθαίνει, η ψυχραιμία και το «κρύο αίμα» πρέπει να επικρατήσουν των συναισθημάτων.


Latest News

Σε μια κανονική χώρα η δικαιοσύνη θα έψαχνε την Αλήθεια για το πολιτικό χρήμα, και η αντιπολίτευση θα πρωτοστατούσε σε αυτό το αίτημα
Κάποια στιγμή πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει θεσμική αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων. Και η διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα είναι εξόχως κρίσιμο ζήτημα.

Η ελευθερία στην περιέργεια – Μια τεράστια μεταρρύθμιση
Σε εποχές μετασχηματισμού η ανάπτυξη δεν είναι, όπως κάποιοι νομίζουν, μία απλή τεχνική διαδικασία - Απαιτεί όραμα, τόλμη και ελεύθερο χώρο στην περιέργεια

Τα «μαύρα» ενοίκια
Αν κάτι ξένισε είναι η σπουδή για μια ακόμα φορά με την παρούσα κυβέρνηση να δώσει πρώτα νέα επιδόματα, αντί να προηγηθούν φοροελαφρύνσεις

Οταν διώχνεις έναν κεντρικό τραπεζίτη
Ο Τραμπ βλέπει τον εκπρόσωπο ενός ανεξάρτητου θεσμού, όπως είναι η κεντρική του τράπεζα, είτε ως κομματικό αντίπαλο είτε ως ένα απλό στέλεχος της διοίκησης

Η τεχνολογία και τα νέα σύνορα των επιχειρήσεων
Η ψηφιοποίηση δεν αλλάζει μόνον τον τρόπο που οι επιχειρήσεις λειτουργούν, αλλά υπαγορεύουν και πώς ή πού θα έπρεπε να λειτουργήσουν….

Φραγκίσκος: Ο Πάπας που ξανάδωσε ηθικό κύρος στην Καθολική Εκκλησία
Σε μια δύσκολη περίοδο για την Καθολική Εκκλησία ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να ξαναδώσει στην Καθολική Εκκλησία ένα μέρος από το χαμένο κύρος της

Τι κάνει η Ελλάδα;
Το πρόβλημά μας είναι ότι συνήθως όλα αυτά τα «θάβουμε κάτω από το χαλί» και όταν σκάει μια κρίση, αρχίζουμε να τα συζητάμε

Αδιέξοδη πολιτική
Η εισαγωγή των δασμών έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ

Η πολιτική Τραμπ απειλεί το οικοδόμημα της Δύσης
Η δασμολογική πολιτική Τραμπ είναι βραχυπρόθεσμα στασιμοπληθωριστική για τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον εγχώριο πληθωρισμό και συρρικνώνοντας την οικονομική δραστηριότητα

Ανάσταση! Δηλαδή, ζωή, ανάσα και ελπίδα
Ανάσταση σημαίνει τερματισμός κάθε λογής θανάτου, νίκη απέναντι σε ό,τι σκοτώνει τη ζωή. Να ξαναβρούμε τον τρόπο να ζούμε, να ανασαίνουμε και να ελπίζουμε