
Συνεχίζεται το θρίλερ τόσο ως προς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδας όσο και ως προς το ενεργειακό κόστος.
Ως προς το θέμα της επάρκειας σε φυσικό αέριο η Ε.Ε. αν και χθες η Επίτροπος Κάντρι Σίμσον επανέλαβε πως η κίνηση της Μόσχας να απαιτήσει νέο τρόπο πληρωμής από τους πελάτες της αποτελεί παραβίαση των όρων προμήθειας αερίου των ευρωπαϊκών εταιρειών, εντούτοις οι 27 φαίνεται ακόμη να μην έχουν καταλήξει στο τι στάση θα ακολουθήσουν. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το διάταγμα Πούτιν οι εταιρείες – πελάτες της Gazprom θα πρέπει να ανοίξουν κι έναν δεύτερο λογαριασμό καταθέσεων στην GazpromBank. Τα χρήματα θα τα καταθέτουν κανονικά σε αυτόν που ήδη έχουν είτε σε ευρώ είτε σε δολάριο (ανάλογα με τη σύμβαση) και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στον νέο λογαριασμό όπου και θα μετατρέπονται σε ρούβλια.
Οι επόμενες πληρωμές μεγάλων εταιρειών αερίου της Ε.Ε. στη Gazprom μεταξύ αυτών και των ελληνικών είναι μετά τις 20 Μαίου. Δεν αποκλείεται αν η Κομισιόν επιμείνει στη θέση της μετά τη Βουλγαρία και την Πολωνία να βρεθούν κι άλλες χώρες με κλειστή τη στρόφιγγα του ρωσικού αερίου.
Πάντως, η αρμόδια Επίτροπος Ενέργειας έκανε γνωστό πως θα εκδοθούν σύντομα λεπτομερείς οδηγίες προς τα κράτη – μέλη για το θέμα της νομιμότητας ή μη της πληρωμής της ρωσικής εταιρείας με τον τρόπο που ορίζει το διάταγμα Πούτιν.
Το ενεργειακό κόστος
Η Ε.Ε. δεν φαίνεται να τηρεί ενιαία στάση και στο θέμα της αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους.
Ήδη τελευταία έκθεση του Ευρωπαίου Ρυθμιστή Ενέργειας (ACER) θεωρεί πως η αρχιτεκτονική δομή της ενιαίας χρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας δεν ευθύνεται για τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Προτρέπει μάλιστα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να μην παρέμβουν στη λειτουργία της καθώς θα υπάρξουν στρεβλώσεις και αντίθετα αποτελέσματα.
Η ελληνική κυβέρνηση μπροστά και στο διογκούμενο κύμα ακρίβειας καθώς και δυσαρέσκειας των πολιτών αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ένα νέο πακέτο παρέμβασης για τη μείωση των τιμών του ρεύματος.
Όπως έχει γράψει ο ΟΤ αυτό αναμένεται να περιλαμβάνει την επιβολή πλαφόν στην εκκαθάριση των συναλλαγών των ηλεκτροπαραγωγών στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας. Το επιπλέον κόστος θα αποζημιώνεται από εθνικούς και κρατικούς πόρους. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα πιεστούν και οι τιμές λιανικής πώλησης του ρεύματος με αποτέλεσμα την οικονομική ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.


Latest News

«Καμπάνες» 650,6 εκατ. δολάρια σε καταστήματα λιανικής για την κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ
Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται πρόστιμο σε αλυσίδες λιανικής πώλησης οπιούχων σκευασμάτων

BofA: Γιατί χάνουμε την ουσία όταν μιλάμε για ύφεση
Ο CEO της τράπεζας δίνει τη δική του εκδοχή για τις προοπτικές ανάπτυξης

Πτώση 35% για τα κέρδη της κινεζικής Geely
Οι πωλήσεις οχημάτων μειώθηκαν κατά 9% το πρώτο εξάμηνο

Σε 10+1 τομείς η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Ταϊβάν
Τους επόμενους μήνες αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις

Πετρέλαιο και γυναίκες «βάζουν φωτιά» στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας
Τι δείχνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Η ξηρασία συμπληρώνει το αντιαναπτυξιακό παζλ στην Κίνα
Η κυβέρνηση κλείνει εργοστάσια μπαταριών λόγω λειψυδρίας, αλλά ανακοινώνει αντίμετρα για να στηρίξει την παραγωγή και την κατανάλωση - Στο ναδίρ το ηθικό των πολιτών

Τα παιχνίδια Μόσχας-Ριάντ και το στοίχημα των 500 εκατ. ευρώ
Ποιος είναι ο Σαουδάραβας μεγιστάνας του Kingdom Holding που επένδυσε σε Gazprom, Lukoil και Rosneft

Ψυχρολουσία από τα πρακτικά της Fed - Απογοήτευση στη Wall
Οι traders πίστευαν πως η Fed θα μειώσει ταχύτητα μετά τα σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, όμως τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου διέψευσαν τις ελπίδες τους

Ξεφορτώνονται επιτέλους ρωσικά ομόλογα και οι Ευρωπαίοι
Μετά την Wall Street και οι ευρωπαϊκές τράπεζες πήραν το πράσινο φως να διευκολύνουν τους πελάτες τους να μειώσουν την έκθεση τους στο ρωσικό χρέος

Συνεχίζει την πτωτική του πορεία ο πληθωρισμός στη Ρωσία
Η ισχυροποίηση του ρουβλίου και η μείωση της καταναλωτικής ζήτησης οδηγούν τις τιμές προς τα κάτω