Σοβαρούς οικονομικούς κινδύνους θα διατρέξει η Mytilineos αν διακοπεί η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου, όπως επισημαίνει ο διεθνής τραπεζικός οίκος BNP Paribas, αποδίδοντας τους στην υψηλή εξάρτηση περίπου 40% που έχει η ελληνική εταιρεία με συμβόλαιο προμήθειας της Gazprom.

Την ίδια στιγμή από την ειδική έκθεση της BNP Paribas προκύπτει πως η ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ηλεκτρική ενέργεια και τη μεταλλουργία, έχει εξασφαλίσει από τη ΔΕΗ χαμηλές τιμές ρεύματος με σύμβαση έως το 2023 για το εργοστάσιο Αλουμίνιο της Ελλάδος, αλλά παράλληλα από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτει, παράγει και στη συνέχεια πουλά ακριβό ρεύμα στους τελικούς καταναλωτές – πελάτες του, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις (retail).

Η υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και το ενδεχόμενο διακοπής από τη Gazprom θέτουν σε οικονομικούς κινδύνους την εταιρεία και μάλιστα η PNB Paribas σε ειδικό report, συστήνει στους επενδυτές την πώληση του ομολόγου της Mytilineos (ύψους 500 εκ. ευρώ) που λήγει το 2026 και την αντιστάθμιση του με αγορά αντίστοιχου ομολόγου της ΔΕΗ (ύψους 775 εκ. ευρώ) που λήγει επίσης το 2026. Ως προς τη σύσταση για αντιστάθμιση οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού έχει χαμηλότερη εξάρτηση από φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, και με βάση την ειδική έκδοση της διεθνούς τράπεζας «η Mytilineos παράγει το 90% της ηλεκτρικής της ενέργειας από φυσικό αέριο με περίπου το 40% αυτής να προέρχεται από τη Gazprom βάση σύμβασης που ισχύει από το 2020 και διαρκεί μέχρι το 2030».

Σύμφωνα με τους αναλυτές της BNP Paribas «ως εκ τούτου ενδέχεται να δυσκολευτεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια αν διακοπεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου, όπως συνέβη πρόσφατα στη Βουλγαρία και την Πολωνία». Πέραν αυτού το ειδικό τμήμα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οίκου υπογραμμίζει και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος αν σταματήσουν οι ροές του ρωσικού αερίου στη χώρα μας: «Επιπλέον το εργοστάσιο του αλουμινίου χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργειας για παραγωγή και θα υπάρχει κίνδυνος στη διανομή ρεύματος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Όπως επισημαίνει η BNP Paribas για την Mytilineos «έχοντας ήδη προπουλήσει ποσότητες ρεύματος και αλουμινίου υπάρχουν οικονομικοί κίνδυνοι είτε στην περίπτωση που η Mytilineos πρέπει να αντικαταστήσει την προμήθεια φυσικού αερίου σε υψηλότερες τιμές είτε αν δεν μπορέσει να προμηθευτεί αρκετό φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργειας για να παράγει τους όγκους που έχει προπουλήσει». Έτσι ο διεθνής τραπεζικός οίκος συστήνει στους επενδυτές: «Σας συνιστούμε να πουλήσετε το ομόλογο της Mytilineos λήξης το 2026. Η τρέχουσα τιμή ομολόγου (midprice 94pts, mid-z-spread 255bps) δεν αντικατοπτρίζει, κατά την άποψή μας, αυξανόμενους πιστωτικούς κινδύνους», λένε οι αναλυτές και εξηγούν: «Δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από πιθανές διαταραχές, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αντιστάθμισης με τοποθέτηση στο ομόλογο της ΔΕΗ λήξης το 2026, καθώς, για διάφορους λόγους, θεωρούμε ότι η ΔΕΗ είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει μια πιθανή διαταραχή του εφοδιασμού της Ρωσίας με φυσικό αέριο».

Εξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Η BNP Paribas αναλύοντας περαιτέρω τη σύσταση της σημειώνει πως η ηλεκτροπαραγωγή της Mytilineos το 2021 ήταν κατά 90% από φυσικό αέριο και μόλις 10% από ΑΠΕ.

Οι εισαγωγές αερίου της εισηγμένης αντιστοιχούν στο 22% της συνολικής εγχώριας αγοράς εισαγόμενου φυσικού αερίου. Η Mytilineos, λέει το report, τον Ιούνιο του 2020 ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου με τη Gazprom για ετήσιες προμήθειες ποσοτήτων μέχρι το 2030. Η ηλεκτροπαραγωγή, σημειώνεται, ότι δίνει το 41% των EBITDA της εισηγμένης.

«Πιστεύουμε», αναφέρουν οι αναλυτές, «ότι μια διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου από την Gazprom θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η Mytilineos πουλά την ηλεκτρική της ενέργεια, οπότε σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειαστεί να αγοράσει φυσικό αέριο στην ελεύθερη αγορά σε πολύ υψηλότερες τιμές για να παράγει αρκετά για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για προθεσμιακές πωλήσεις, οδηγώντας ενδεχομένως σε σημαντικές απώλειες».

Το Αλουμίνιο της Ελλάδος

Επιπλέον, η BNP Paribas μιλά πιο αναλυτικά και για τις επιπτώσεις σε ένα ενδεχόμενο διακοπής παροχής ρωσικού αερίου στο «Αλουμίνιο της Ελλάδος: «Η Mytilineos διαθέτει επίσης τμήμα μεταλλουργίας, που παράγει αλουμίνιο. Το εργοστάσιο προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια από τη ΔΕΗ και όχι από τις δικές της μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Ωστόσο στην περίπτωση που το ρωσικό φυσικό αέριο δεν τροφοδοτείται πλέον στην ελληνική αγορά, η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να χρειαστεί να διανεμηθεί, με το λιανικό εμπόριο να είναι πιθανό να έχει προτεραιότητα έναντι της βιομηχανίας».

Με πιο απλά λόγια η BNP Paribas σημειώνει πως αν διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου για να καλυφθούν οι ανάγκες ηλεκτροδότησης της χώρας θα υπάρξει πρόγραμμα διακοπών διανομής ρεύματος στη βιομηχανία προκειμένου να ηλεκτροδοτείται με προτεραιότητα το λιανικό εμπόριο (σ.σ. τελικοί καταναλωτές).

«Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα το εργοστάσιο αλουμινίου της Mytilineos να λειτουργεί σε χαμηλή δυναμικότητα, αν δεν είναι πλήρως απενεργοποιημένο για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους», εξηγούν οι αναλυτές.

Ως προς την αντιστάθμιση κινδύνου, η PNB Paribas σημειώνει: «Η εταιρεία ακολουθεί μια συντηρητική προσέγγιση στην αντιστάθμιση κινδύνου, με τις τιμές πώλησης για το 2022 να έχουν ήδη αντισταθμιστεί πλήρως. Όπως και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το τμήμα μεταλλουργίας θα μπορούσε να καταλήξει σε μεγάλο βαθμό χωρίς ρευστότητα εάν έπρεπε να σπάσει αυτές τις αντισταθμίσεις ή να αγοράσει αλουμίνιο σε τιμή αγοράς για να τις εκπληρώσει».

Ελάχιστες εναλλακτικές πηγές προμήθειας

Η BNP  Paribas, τονίζει ακόμη και τις περιορισμένες επιλογές που έχει η Mytilineos για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.

Όπως περιγράφει στο report, αν η Gazprom διακόψει την παροχή αερίου τότε η Mytilineos θα στραφεί στην ανοικτή αγορά, ανταγωνιζόμενη τη ΔΕΠΑ καθώς και συνολικά την Ευρώπη, αφού οι ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού αερίου αντιστοιχούν στο 40%. Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν ανέβει 64% ετησίως μετά την υποχώρηση από τα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου. «Ακόμη κι αν η Mytilineos υποθετικά αντικαθιστούσε όλο το αέριο της Gazprom με άλλες ποσότητες σε υψηλότερες τιμές θα άφηνε το τμήμα ενέργειας και αλουμινίου χωρίς ρευστότητα με τις αντισταθμιζόμενες τιμές πώλησης να βρίσκονται σε ασύμφορα επίπεδα σε σύγκριση με το υψηλότερο κόστος παραγωγής».

Αλλά και στην περίπτωση εισαγωγών LNG από τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, οι αναλυτές του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οίκου, υποστηρίζουν πως λόγω των χαμηλών δυνατοτήτων της υποδομής να ανεφοδιάζεται και να αεριοποιεί γρήγορα, «η Mytilineos δεν θα ήταν δυνατόν να βρει πουθενά αέριο από καμία πηγή και σε καμία τιμή».

Αβεβαιότητες

Πάντως, η BNP Paribas υπογραμμίζει ότι μετά τη διακοπή αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες ετοιμάζονται να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια για την προμήθεια ρωσικού αερίου. Ωστόσο, επισημαίνει, πως η προμήθεια σε αέριο έχει γίνει σημαντικά επισφαλής.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι πρόσφατες αξιολογήσεις οίκων για τη Mytilineos δεν λαμβάνουν υπόψη το ρίσκο της κρίσης που έχει προκαλέσει ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας. Κι εκτιμούν πως αυτό δεν έχει αποτυπωθεί στη διαπραγμάτευση του ομολόγου της Mytilineos που λήγει το 2026.

ΔΕΗ – Εναλλακτική λύση στο φυσικό αέριο

Η PNB Paribas εξηγεί επίσης γιατί συνιστά στους επενδυτές να αντισταθμίσουν τη θέση τους από την πώληση του ομολόγου της Mytilineos με αντίστοιχο της ΔΕΗ που επίσης λήγει το 2026.

«Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και έχει διαφοροποιημένο μείγμα δυναμικότητας. 28% φυσικό αέριο, 11% λιγνίτης και 61% ΑΠΕ. Ο λιγνίτης προέρχεται από ορυχεία ιδιοκτησίας ΔΕΗ, ενώ οι ΑΠΕ είναι αυτάρκεις. Αν και η ΔΕΗ προμηθεύεται επίσης φυσικό αέριο από τη Ρωσία, η ικανότητά της να αυξάνει τις παλιές μονάδες παραγωγής λιγνίτη και να μετατρέπει τις δύο μονάδες της με δυναμικότητα 4GW από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο μας δίνει τη βεβαιότητα ότι ο αντίκτυπος στη ΔΕΗ σε περίπτωση διαταραχών του εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο θα μπορούσε να μετριαστεί αρκετά καλά. Επιπλέον, η πρόσθετη παραγωγή λιγνίτη από τη ΔΕΗ θα καθιστούν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια της Mytilineos ακόμα πιο ασύμφορη, ωθώντας την εταιρεία πιο πίσω, και ενδεχομένως από την καμπύλη κόστους για την προμήθεια του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας», καταλήγει ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οίκος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης