Η Fed «προχωρά γρήγορα» για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού που έχει πλήξει σκληρά τους καταναλωτές, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, κατά την οποία αποφασίστηκε η πιο επιθετική αύξηση επιτοκίων από το 2000, κατά 50 μονάδες βάσης.

Διαβάστε επίσης – Fed: Επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και κατανοούμε τις δυσκολίες που προκαλεί και κινούμαστε γρήγορα για να τον μειώσουμε», είπε. «Έχουμε τόσο τα εργαλεία που χρειαζόμαστε όσο και την αποφασιστικότητα που θα χρειαστεί για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών για λογαριασμό των αμερικανικών οικογενειών και επιχειρήσεων».

Ο Πάουελ πρόσθεσε ότι η οικονομία και η χώρα έχουν «αποδειχθεί ανθεκτικές» καθώς πολεμούν τις συνθήκες τα τελευταία δύο χρόνια και είπε ότι η μείωση του πληθωρισμού είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας «διατηρούμενης περιόδου» ισχυρών συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve επεσήμανε ιδιαίτερα την ταχεία άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας, καθώς ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις σε ολόκληρη την οικονομία.

«Η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων που προέκυψε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί πρόσθετη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό», είπε  χαρακτηριστικά.

Έρχονται νέες επιθετικές αυξήσεις

Συνεχίζοντας τόνισε ότι , με την αγορά εργασίας να είναι «εξαιρετικά σφιχτή» και τον πληθωρισμό «πολύ υψηλό», η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνει το επιτόκιο των Fed Funds τους επόμενους μήνες.

«Βρισκόμαστε σε μια πορεία να μεταφέρουμε τα επιτόκια πολιτικής μας γρήγορα σε πιο φυσιολογικά επίπεδα», είπε. «Υποθέτοντας ότι οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες εξελίσσονται σύμφωνα με τις προσδοκίες, υπάρχει ευρεία αίσθηση στην επιτροπή ότι θα πρέπει να συζητηθούν επιπλέον αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις».

Πρόσθεσε ότι η επιτροπή αποφάσισε επίσης να ξεκινήσει τη διαδικασία μείωσης του ισολογισμού της, η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της στάσης της νομισματικής πολιτικής.

Ράλι στη Wall

Στο άκουσμα της είδησης αυτής ο Dow, ο S&P 500 και ο Nasdaq εκτινάχθηκαν στα υψηλά της ημέρας, με τους traders να υποδέχονται θετικά το ότι η κεντρική τράπεζα δεν σκέφτεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης.

Ο Dow ενισχύθηκε περισσότερο από 400 μονάδες ή 1,5%. Ο S&P 500 διαπραγματεύτηκε 1,4% υψηλότερα και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,2%.

Τι είπε για τις «75 μονάδες βάσης»

Ο Πάουελ έγινε ακόμα πιο σαφής τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν «εξετάζει ενεργά» μια αύξηση της τάξης των 75 μονάδων βάσης

«Μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης δεν είναι κάτι που εξετάζει ενεργά η επιτροπή», είπε ο Πάουελ. «Νομίζω ότι οι προσδοκίες είναι ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό, ξέρετε, να ισοπεδώνεται».

«Είναι ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον να προσπαθείς να δώσεις καθοδήγηση 60 ή 90 ημέρες νωρίτερα, υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορούν να συμβούν στην οικονομία σε όλο τον κόσμο. Έτσι, ξέρετε, αφήνουμε στον εαυτό μας χώρο να εξετάσει τα δεδομένα και να λάβουμε αυτήν την απόφαση καθώς φτάνουμε εκεί».

Η αγορά εργασίας είναι «εξαιρετικά σφιχτή»

«Η αγορά εργασίας συνέχισε να ενισχύεται και είναι εξαιρετικά σφιχτή», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Federal Reserve.

Ο πρόεδρος σημείωσε ότι η προσφορά εργασίας παραμένει υποτονική ακόμη και όταν η ζήτηση εργασίας ενισχύεται. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τους πρώτους τρεις μήνες του έτους και το ποσοστό ανεργίας έχει πέσει στο χαμηλό σχεδόν πέντε δεκαετιών του 3,6%, σύμφωνα με την έδρα της Fed.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι εργοδότες δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας και οι μισθοί αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και πολλά χρόνια, είπε ο Πάουελ.

Ο Πάουελ βλέπει «καλές πιθανότητες» για «ομαλή προσγείωση»

Ο πρόεδρος της Federal Reserve δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει «καλές πιθανότητες» να επιτύχει μια ήπια προσγείωση για την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς αυξάνει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού.

«Θα έλεγα ότι νομίζω ότι έχουμε μια καλή ευκαιρία να έχουμε μια ήπια ή ήπια προσγείωση ή ένα αποτέλεσμα αν θέλετε», είπε ο Πάουελ.

Διαβάστε επίσης – Γέλεν: Γιατί η Fed πρέπει να είναι και «ικανή και τυχερή»

Ενώ η διατήρηση μιας ήπιας προσγείωσης θα είναι μια πρόκληση, ο Πάουελ επεσήμανε την ανθεκτική αγορά εργασίας, σημειώνοντας ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις παραμένουν σε «ισχυρή οικονομική κατάσταση».

«Δεν φαίνεται πουθενά να είμαστε κοντά σε μια ύφεση», είπε ο Πάουελ. «Ως εκ τούτου, η οικονομία είναι ισχυρή και βρίσκεται σε καλή θέση για να χειριστεί αυστηρότερη νομισματική πολιτική».

Διαβάστε επίσης – JP Morgan: Ο Ψυχρός Πόλεμος επέστρεψε και η ύφεση είναι πιθανή

Oι πολιτικές της Fed είναι «διάσημo εργαλείο»

Ο πρόεδρος της Fed είπε ότι η κεντρική τράπεζα έχει «καλές πιθανότητες» να περιορίσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση, αλλά σημείωσε ότι σε αυτό το εγχείρημα, υπάρχουν πολλές προκλήσεις.

«Δεν έχουμε χειρουργικά εργαλεία ακριβείας. Έχουμε ουσιαστικά τα επιτόκια, τον ισολογισμό και τις μελλοντικές κατευθύνσεις και είναι… περίφημα εργαλεία», είπε ο Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου.

«Κανείς δεν πιστεύει ότι αυτό θα είναι εύκολο. Κανείς δεν πιστεύει ότι είναι απλό. Αλλά σίγουρα υπάρχει ένας εύλογος δρόμος προς αυτό», πρόσθεσε.

Η πολιτική της Fed λειτουργεί στη ζήτηση και όχι στην προσφορά

Επανέλαβε ότι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας καταπολεμά τον πληθωρισμό μέσω του περιορισμού της ζήτησης και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα από την πλευρά της προσφοράς.

«Τα εργαλεία μας δεν λειτουργούν πραγματικά σε κλονισμούς προσφοράς, τα εργαλεία μας λειτουργούν στη ζήτηση», δήλωσε ο Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου.

Τόνισε επίσης τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αύξηση των κρουσμάτων Covid στην Κίνα ως δύο γεωπολιτικά ζητήματα που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή