Η συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη, επί της πρότασης της Κομισιόν για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο με ορίζοντα εξαμήνου, πυροδοτεί έντονες αυξήσεις στην αγορά του πετρελαίου, με το Brent να εκτινάσσεται κατά 4,5% στο πεδίο των 110 δολαρίων ανά βαρέλι.

Στο ίδιο πλαίσιο εκτοξεύτηκαν οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας, με το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια να καταγράφουν ράλι άνω του 5%.

Τα συμβόλαια αναφοράς φυσικού αερίου για παράδοση τον επόμενο μήνα εκτινάχθηκαν έως και 7,4% στα 106,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 9,8%. Στη Γερμανία η τιμή ενέργειας για το επόμενο έτος, ένα σημείο αναφοράς για την ΕΕ, κέρδισε 5,4% στα 216 ευρώ την μεγαβατώρα.

Πληθωριστικές ανησυχίες

Οι σημαντικές αυτές αυξήσεις ενισχύουν τις ανησυχίες για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, σε ένα περιβάλλουν όπου η μία μετά την άλλη οι Κεντρικές Τράπεζες ανοίγουν τον κύκλο αύξηση των επιτοκίων και οι αναλυτές μιλούν όλο και πιο συχνά για το ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού.

Σενάρια

«Το κεντρικό μας σενάριο προβλέπει περισσότερες διακοπές των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη στο μέλλον», δήλωσε ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management. Ακόμη, τόνισε ότι ορισμένες από τις επίμαχες χώρες ενδέχεται να βιώσουν οικονομική στασιμότητα, ενώ δεν αναμένει πλήρη διακοπή όλων των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Διαφωνίες στην ΕΕ

Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το προτεινόμενο από την Κομισιόν σχέδιο για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ωστόσο οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται αξιωματούχο με γνώση των συνομιλιών.

Η πρόταση της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νωρίτερα την Τετάρτη σταδιακό εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με την πρόταση, στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία θα παραχωρηθεί μεγαλύτερη περίοδος προσαρμογής -από τους έξι μήνες- στο εμπάργκο μέχρι το τέλος του 2023.

Οι απεσταλμένοι της ΕΕ είχαν μια πρώτη συζήτηση για την πρόταση την Τετάρτη, αλλά η συνάντηση έληξε χωρίς επίσημη υποστήριξη του σχεδίου, καθώς ορισμένες χώρες εξέφρασαν ανησυχίες για τα προτεινόμενα μέτρα, δήλωσε η πηγή, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Δυσκολίες και προβληματισμός

Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αργό και σε ορισμένες χώρες θα είναι πιο εύκολο να αλλάξουν προμήθεια από άλλες. Η Ρωσία έστελνε περίπου 720.000 βαρέλια αργού την ημέρα στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια μέσω του κύριου αγωγού της στην περιοχή πέρυσι. Αυτό συγκρίνεται με τους θαλάσσιους όγκους 1,57 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα από τα λιμάνια της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Αρκτικής.

«Είναι ένα σημαντικό στάδιο στη διαδρομή προς το μηδέν ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Paul Horsnell, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων της Standard Chartered. «Ενώ η αυτοκύρωση έχει ήδη περικόψει δραματικά τη ροή, είναι σημαντικό να τεθεί επίσημα η γραμμή κάτω από αυτήν».

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία, οι οποίες ήταν αντίθετες στην ταχεία διακοπή του ρωσικού πετρελαίου και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον εφοδιασμό του, θα έχουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα — έως το τέλος του 2023 — για να επιβάλουν τις κυρώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.

O ρόλος του ΟΠΕΚ

Η σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη θα έρθει σε μια στιγμή που ο κόσμος παλεύει με μια κρίση διυλισμένων προϊόντων — δυνητικά θα κάνει ακόμη πιο δαπανηρή για την περιοχή να αποδεσμευτεί από τα ρωσικά καύσιμα όπως το ντίζελ.

Οι επενδυτές πετρελαίου μετρούν επίσης αντίστροφα για μια συνάντηση την Πέμπτη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του για την πολιτική παραγωγής. Η ομάδα των 23 εθνών αναμένεται να επικυρώσει μια άλλη μέτρια αύξηση της προσφοράς εν μέσω ενδείξεων ότι η συμμαχία αποτυγχάνει να παραδώσει τους συμφωνηθέντες όγκους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια