Σε φάση «ντε φάκτο στασιμότητας» έχει εισέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία μάλιστα θα συνεχίσει να πιέζεται από την συνεχόμενη αύξηση του κόστους, σχολίασε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φάμπιο Πανέτα.

Χρησιμοποιώντας αρκετά δραματικό τόνο, γεγονός σπάνιο από αξιωματούχο της ΕΚΤ όπως σχολίασαν οι αναλυτές, ο κύριος Πανέτα, μιλώντας στην ιταλική La Stampa, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση για το μέγεθος της ζημιάς που επιφέρει ο πόλεμος της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή οικονομία.

«Αυτό κάνει τις επιλογές που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ πολύ πιο πολύπλοκες, καθώς μια σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής που θα έχει σαν στόχο να περιορίσει τον πληθωρισμό μπορεί να καταλήξει να περιορίσει την ανάπτυξη, η οποία είναι ήδη αδύναμη» προειδοποίησε. Εξάλλου, κατά την άποψη του η ευρωπαϊκή οικονομία μπήκε σε μια τροχιά επιβράδυνσης έως ότου έφτασε στο σημείο ουσιαστικά να καθηλωθεί, να μείνει στάσιμη, υπό το βάρος των συνεπειών του πολέμου.

Διχασμένο το συμβούλιο

Η παρέμβαση Πανέτα επιβεβαιώνει τον διχασμό που επικρατεί στην καρδιά του συμβουλίου, όπου τα γεράκια πιέζουν προς την κατεύθυνση της αύξησης των επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι, δεδομένης και της ανοδικής πορείας που έχουν πάρει τα επιτόκια και σε άλλες χώρες, λόγω της απειλής του πληθωρισμού που έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

Ο Ιταλός οικονομολόγος αντιθέτως σχολίασε χαρακτηριστικά πως «δεν θα ήταν συνετό» το συμβούλιο να αναλάβει δράση πριν δει και τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ώστε να διαπιστώσει το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η ευρω-οικονομία. Εξήγησε δε, πως ο πληθωρισμός τροφοδοτείται από διεθνείς παράγοντες που η νομισματική πολιτική έχει περιορισμένη δυνατότητα να αντιμετωπίσει, κάτι που σημαίνει πως η «ΕΚΤ δεν μπορεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό από μόνη της χωρίς να προκαλέσει υψηλό κόστος για την οικονομία».

Θυμίζουμε πως το επόμενο συμβούλιο της ΕΚΤ είναι στις 8-9 Ιουνίου και αμέσως μετά στις 20-21 Ιουλίου. Ωστόσο τα στοιχεία για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου θα δημοσιευτούν στις 29 Ιουλίου, αν και έτεροι δείκτες που θα έχουν δημοσιευτεί νωρίτερα θα έχουν δώσει στην αγορά μια αίσθηση για την πορεία των μεγεθών.

Πάντως, στην πολύ μεγάλη σημασία που θα έχουν τα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου αναφέρθηκε, σε δηλώσεις του και ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, επισημαίνοντας πως η απειλή της στασιμότητας αποτελεί ένα «πιθανό σενάριο».

Θυμίζουμε πως οι εκτιμώμενες συνέπειες του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία οδήγησαν το ΔΝΤ να προχωρήσει σε σημαντική επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων του από το 3,9% στο 2,8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή