Τα νέα μέτρα για τη συγκράτηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ανακοινώνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.


Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Μείωση της τιμής

Όπως είχε γράψει ο ΟΤ, συνολικά το πακέτο των παρεμβάσεων που θα τρέξει από την 1η Ιουνίου μέχρι το τέλος του 2022 θα αφορά τις 7,5 εκατομμύρια παροχές ρεύματος (οικιακών καταναλωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων).

Σκοπός είναι η μείωση της τιμής στα 0,15 με 0,16 ευρώ/κιλοβατώρα. Σήμερα χωρίς την επιδότηση του κράτους είναι εκτοξευμένη στα επίπεδα των 0,33 με 0,35 ευρώ/κιλοβατώρα.

Με την τελευταία μηνιαία επιχορήγηση η τιμή της κιλοβατώρας υποχώρησε τον περασμένο μήνα στα 0,21 με 0,27 ευρώ/κιλοβατώρα και για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες μηνιαίως καθηλώθηκε στα επίπεδα των 0,15 ευρώ/κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόσθετο κόστος των αυξήσεων των τιμών του ρεύματος για το υπόλοιπο της χρονιάς εκτιμάται σε 5 δις. ευρώ. Αυτό θα καλυφθεί κατά περίπου 2 δις. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά 1,5 με 2 δις. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον ΕΛΑΠΕ και γύρω στο 1 δις. ευρώ θα διαθέσουν οι πάροχοι ρεύματος για εκπτώσεις στους λογαριασμούς των πελατών τους.

Ο στόχος

Στόχος του νέου πακέτου θα είναι οι λογαριασμοί να μετριάσουν το πρόβλημα για τους πολίτες. Θα υπάρχει μεν επιβάρυνση αλλά όχι τόσο μεγάλη.

Από εκεί και πέρα, θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον καταναλωτή αλλά η μείωση των λογαριασμών θα αφορά τους πάντες, τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Θα υπάρχει μάλιστα και κάποια παρέμβαση για τους λογαριασμούς των προηγούμενων μηνών.

Η κυβέρνηση επιπλέον θα επιβάλλει πλαφόν στις τιμές χονδρικής ενώ θα υπάρξει και επιδότηση λογαριασμών λιανικής. Το συνολικό ύψος της παρέμβασης θα ανέλθει 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και τα χρήματα θα αντληθούν από:

  • Τον προϋπολογισμό
  • Το ταμείο πράσινης μετάβασης
  • Τα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα κατέχει την εικοστή θέση μεταξύ 33 ευρωπαϊκών χωρών ως προς τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια