Η πτωτική πορεία συνεχίζεται με αμείωτη μάλιστα ένταση στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο πλέον έχει εισέλθει σε επικίνδυνα μονοπάτια μετά από δύο εβδομάδες συνεχούς πτώσης.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,35% στις 876,44 μονάδες, ενώ ο τζίρος στα 17 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Επικίνδυνο μονοπάτι επέλεξε ο Γενικός Δείκτης

Τόσο η αποστροφή κινδύνου όσο και η αποεπένδυση από αγορές που εμφανίζουν έντονη μεταβλητότητα, είναι δύο παράγοντες που έχουν επιδράσει καταλυτικά στην εικόνα που εμφανίζει το ΧΑ μετά το Πάσχα. Ενδεικτικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι οι απώλειες αγγίζουν τις 70 μονάδες, με την τεχνική εικόνα πλέον να έχει επιδεινωθεί σημαντικά, αποτρέποντας τις όποιες κινήσεις στήριξης από τους αγοραστές.

Απώλειες

Έτσι, η προ ημερών είσοδος του Δείκτη σε ζώνη υπερπώλησης φαίνεται να επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο, καθώς ήρθε χθες ένα καθαρό σήμα short σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, με την πλειονότητα των εισηγμένων στο ταμπλό να συμφωνούν ως προς την απώλεια κρίσιμων στηρίξεων. Επομένως, η έλλειψη αντανακλαστικών από τους αγοραστές θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο των 858 μονάδων.

Σε είπεδο τίτλων τώρα, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Λάμδα, Coca Coca, Eurobank, Quest, Alpha Bank, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια, βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Επίσης, Ελλάκτωρ και Motor Oil τέθηκαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης, μέχρις ότου παρασχεθεί ενημέρωση στο επενδυτικό κοινό αναφορικά με την πιθανή υλοποίηση της συναλλαγής.

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη

Με απώλειες κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς όπως ήταν αναμενόμενο επηρεάζονται από την άκρως αρνητική εικόνα που παρουσίασε χτες η Wall Street, υπό το βάρος της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,7%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 1,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,49% στις 7.466 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,74% στις 13.800 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,56% στις 6.268 μονάδες.

Όταν η Wall Street κλείνει τη χειρότερη συνεδρίασή της από το 2020, τότε το κλίμα στις υπόλοιπες αγορές δεν αναμένεται να είναι θετικό. Από τις ασιατικές έως και τις ευρωπαϊκές αγορές η επιφυλακτικότητα και το risk off είναι βασικά συστατικά κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.

Στην Ευρώπη επίσης η «πληγή» του πολέμου στην Ουκρανία εξακολουθεί να επιδεινώνει το κλίμα, ενώ τα αποτελέσματα των εισηγμένων δίνουν κάποιους λόγους διαφοροποίησης στο ταμπλό.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, Οι μετοχές της EUROAPI κερδίζουν περισσότερο από 5% στις πρώτες συναλλαγές στο ντεμπούτο της Sanofi στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ενώ στον αντίποδα, η δανική εταιρεία κατασκευής νοσοκομειακού εξοπλισμού Ambu υποχωρεί περισσότερο από 12% μετά την περικοπή της καθοδήγησής της.

Απώλειες και στην Ασία

Mε σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές σήμερα, ακολουθώντας και πάλι την πορεία της Wall Street, η οποία χτες έκλεισε τη χειρότερη συνεδρίαση από το 2020.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε απώλειες 3,57%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite υποχώρησε 2,31% ενώ ο Shenzhen Component έχασε 2,326%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε πτώση 1,17%. Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε 2,28% ενώ ο δείκτης Straits Times της Σιγκαπούρης διολίσθησε 1,29%. Από την άλλη, ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,84% ενώ ο δείκτης Topix έκλεισε κατά 1,01% υψηλότερα.

«Στην Ασία φυσικά είμαστε πολύ επηρεασμένοι από αυτό που κάνει η Fed, αλλά τώρα αντιμετωπίζουμε και το πρόβλημα από την πολιτική του μηδενικού Covid της Κίνας», δήλωσε στο CNBC ο Richard Martin της IMA Asia. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα πρόσφατα lockdown στην Κίνα για τον Covid πλήττουν περισσότερο το Πεκίνο και τη Σαγκάη, όπου έχει εντοπιστεί το μεγαλύτερο μέρος των νέων κρουσμάτων.

Στο επίκεντρο των απωλειών βρέθηκαν οι μετοχές τεχνολογίας, μετά την πτώση σχεδόν 5% του  τεχνολογικού Nasdaq στη Wall Street. Οι μετοχές της Tencent υποχώρησαν 4,53%, ενώ η Alibaba σημείωσε πτώση 6,46% και η Meituan διολίσθησε κατά 5,22%. Ο δείκτης Hang Seng Tech του Χονγκ Κονγκ έκλεισε κατά 5,03% χαμηλότερα.

Στην Ιαπωνία, οι μετοχές του ομίλου SoftBank Group σημείωσαν πτώση 1,78%. Η Kakao της Νότιας Κορέας υποχώρησε 4,83%, ενώ η Samsung Electronics σημείωσε απώλειες σχεδόν 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών