Ένας αυξανόμενος αριθμός κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως έχουν τη νομική εξουσία να εκδίδουν ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας ( CBDC ) και, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, το  ποσοστό των κεντρικών τραπεζών που αναπτύσσουν επί του παρόντος CBDC ή τρέχουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα σχεδόν διπλασιάστηκε από 14% σε 26%, σύμφωνα με νέα έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS)

Η έκθεση αναφέρει ότι περίπου το 62% των κεντρικών τραπεζών εκτελούν σχετικά πειράματα.

Η έρευνα, βάσει της οποίας η BIS συγκέντρωσε απαντήσεις έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2021, δείχνει ότι οι εργασίες για τα CBDC της λιανικής βρίσκονται σε πιο ανεπτυγμένο στάδιο από τις εργασίες για τα CBDC χονδρικής. Σχεδόν το 20% των κεντρικών τραπεζών προχωρούν ή δοκιμάζουν ένα CBDC λιανικής. Αυτό είναι διπλάσιο από το μερίδιο των κεντρικών τραπεζών που κατασκευάζουν ή εφαρμόζουν πιλοτικά ένα CBDC χονδρικής.

«Παγκοσμίως, περισσότερα από τα δύο τρίτα των κεντρικών τραπεζών θεωρούν ότι είναι πιθανό ή ενδέχεται να εκδώσουν CBDC λιανικής είτε βραχυπρόθεσμα είτε μεσοπρόθεσμα», αναφέρει η έκθεση.

Εννέα στις δέκα

Σύμφωνα με την BIS, 9 στις 10 κεντρικές τράπεζες μελετούν τα CBDC και «περισσότεροι από τους μισούς τα αναπτύσσουν τώρα ή εκτελούν πειράματα. Ειδικότερα, οι εργασίες για τα λιανικά CBDC έχουν προχωρήσει περισσότερο»

Η τράπεζα λέει ότι τόσο η πανδημία COVID-19 όσο και η εμφάνιση σταθερών νομισμάτων και κρυπτονομισμάτων έχουν επιταχύνει το έργο των κεντρικών τραπεζών στα CBDC, ιδίως στις προηγμένες οικονομίες, όπου τα ιδρύματα που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει αυξηθεί σε σημασία ως κίνητρό τους για συμμετοχή σε έργα CBDC.

Κατά μέσο όρο, το 79% των κεντρικών τραπεζών προηγμένης οικονομίας δήλωσαν ότι η εμφάνιση σταθερών νομισμάτων και κρυπτοστοιχείων έχει επιταχύνει τη δουλειά τους στα CBDC, σε σύγκριση με το 48% των κεντρικών τραπεζών από αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η BIS διαπιστώνει επίσης ότι ένας βασικός λόγος πίσω από τις εργασίες για τα CBDC χονδρικής, είναι η διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των διασυνοριακών πληρωμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Πόλεμος, πληθωρισμός, πολιτική αστάθεια – Εκρηκτικό μίγμα για την οικονομία
Διεθνή |

«Στο κόκκινο» η οικονομία της Γαλλίας – Έρχεται δημοσιονομική πειθαρχία

Μετά τη (μάλλον απρόσμενη) συρρίκνωση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του έτους, έχει σημάνει συναγερμός στο υπουργείο Οικονομικών, που διαμηνύει ότι η κρατική στήριξη δεν μπορεί να είναι άνευ όρων και ορίων.