Την πιθανότητα νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα συζητήσουν οι ηγέτες του G7 σε διαδικτυακή συνεδρίαση τους την Κυριακή. Στην συζήτηση έχει προσκληθεί να συμμετέχει μέσω βιντεοκλήσης και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Η διαδικτυακή συνάντηση, η τρίτη από τις αρχές της χρονιάς που διοργανώνει η Γερμανία, που ασκεί την προεδρία, θα επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό και την πιθανότητα νέων συντονισμένων κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα.

Εξάλλου, ήταν κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη, όταν δήλωσε «ανοιχτός» στην πιθανότητα επιπλέον κυρώσεων σε συνεργασία με τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ομάδα των Επτά.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί και η καλύτερη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, ώστε να κλείσουν τυχόν παραθυράκια που έχουν εντοπιστεί και θα γίνει ένας απολογισμός του… κυνηγιού που μαίνεται για την αναζήτηση κρυμμένων περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων ολιγαρχών.

Ιδανικός στόχος είναι η συζήτηση του G7 να καταλήξει σε συμφωνία, ώστε να ανακοινωθούν νέα μέτρα πριν τη φιέστα που διοργανώνει η Μόσχα με αφορμή την Ημέρα της Νίκης, τη Δευτέρα, 9 Μαΐου. Φέτος μάλιστα οι Ρώσοι προετοιμάζουν ακόμη πιο λαμπρές εκδηλώσεις, ώστε ο εορτασμός για τη νίκη της Ρωσίας ενάντια στη ναζιστική Γερμανία να εξυπηρετήσει και την προπαγάνδα του Κρεμλίνου για τον πόλεμο κατά των νεοναζιστών της Ουκρανίας.

Από την πλευρά της Ευρώπης ελπίζεται πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία και τα τεχνικά κλιμάκια των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών μελών που συζητούν το έκτο πακέτο των κυρώσεων της Ε.Ε. Ωστόσο αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ αποκάλυψε πως βρίσκεται στα σκαριά έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε εθνικό επίπεδο και οι ΗΠΑ μελετούν επιπλέον περιορισμούς που θα στρέφονται κατά ρωσικών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή