
Περιοδεία με στόχο με θέμα την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και την προσπάθεια για την αναβίωση της ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ιράν, θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο Εμίρης του Κατάρ. Για το σκοπό αυτό θα ταξιδέψει στο Ιράν, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Βρετανία.
Ο Εμίρης της κορυφαίας χώρας σε εξαγωγές φυσικού αερίου θα μεταβεί καταρχάς στην Τεχεράνη, όπου οι επαφές του θα επικεντρωθούν στις συνομιλίες για την αναβίωση της ειρηνευτικής συμφωνίας Ιράν-Δύσης, οι οποίες έχουν «παγώσει» εδώ και ένα δίμηνο.
Το Κατάρ δεν συμμετέχει στη διαδικασία, όμως δείχνει ενδιαφέρον ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα που έχει προκύψει δεδομένου πως η συμφωνία θα βελτίωνε τη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και τις ισορροπίες στην διεθνή πετρελαϊκή αγορά.
Το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης θα είναι εξάλλου και το βασικό θέμα συζήτησης του σείχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι στην ευρωπαϊκή περιοδεία του.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, επιδιώκουν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από το Κατάρ προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα που θα δημιουργήσει η περικοπή των εισαγωγών από την Ρωσία.
Προς την κατεύθυνση αυτή πιέζει το αραβικό κρατίδιο και η Ουάσιγκτον, καθώς οι Αμερικανοί θέλουν να υποστηρίξουν την διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν την στήριξη της στην τήρηση μιας σκληρής γραμμής απέναντι στην Ρωσία και την εισβολή της στην Ουκρανία.
Το πρόβλημα είναι πως μεγάλο μέρος της παραγωγής του Κατάρ είναι ήδη δεσμευμένο μέσα από μακροχρόνια συμβόλαια, κυρίως με την Ασία και ο υπουργός Ενέργειας της χώρας έχει προειδοποιήσει πως καμία χώρα διεθνώς δεν μπορεί μεμονωμένα να καλύψει το κενό που θα δημιουργήσει στην Ευρώπη το έλλειμμα των ρωσικών εισαγωγών.


Latest News

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.