Στo Ιράν θα μεταβεί την Τρίτη ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Ιρανικό Ενρίκε Μόρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Nour News, καθώς η Ευρώπη καταβάλει προσπάθειες να βοηθήσει στο ξεμπλοκάρισμα των συνομιλιών που αφορούν την αναζωπύρωση της διεθνούς ειρηνευτικής συμφωνίας του 2015.

Οι διαπραγματεύσεις της Βιέννης έχουν παγώσει από τον Μάρτιο, κυρίως λόγω της επιμονής της Τεχεράνης οι Ηνωμένες Πολιτείες να αφαιρέσουν από την μαύρη λίστα των ξένων τρομοκρατικών ομάδων την ισλαμική Φρουρά της Επανάστασης, που συνιστά την ελίτ των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το ταξίδι του Ευρωπαίου αξιωματούχου θεωρείται ένα θετικό βήμα για την πρόοδο των διαβουλεύσεων που μαίνονται στο παρασκήνιο για την επανέναρξη της επίσημης διαπραγμάτευσης και την επίτευξη συμφωνίας.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, σε συνέντευξη του στους Financial Times αναφέρθηκε και στο Ιρανικό ζήτημα, επισημαίνοντας πως αναζητά τη μέση λύση για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που απειλεί να μηδενίσει την τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο στις διεθνείς συνομιλίες.

Μια τέτοια μέση λύση θα ήταν ενδεχομένως να βγει από την μαύρη λίστα των Αμερικανών η Φρουρά, αλλά να κρατηθούν έτερα, πιο σκληροπυρηνικά ένοπλα τμήματα της οργάνωσης.

Σημειωτέον πως το Reuters σε δημοσίευμα του την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε πως οι υπερσυντηρητικοί κύκλοι στην Τεχεράνη πλέον δεν βιάζονται να αναβιώσουν την ειρηνευτική συμφωνία, έχοντας ενθαρρυνθεί από την εκτόξευση των πετρελαϊκών τιμών λόγω του πολέμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση