Περιοδεία με στόχο με θέμα την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και την προσπάθεια για την αναβίωση της ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ιράν, θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο Εμίρης του Κατάρ. Για το σκοπό αυτό θα ταξιδέψει στο Ιράν, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Βρετανία.

Ο Εμίρης της κορυφαίας χώρας σε εξαγωγές φυσικού αερίου θα μεταβεί καταρχάς στην Τεχεράνη, όπου οι επαφές του θα επικεντρωθούν στις συνομιλίες για την αναβίωση της ειρηνευτικής συμφωνίας Ιράν-Δύσης, οι οποίες έχουν «παγώσει» εδώ και ένα δίμηνο.

Το Κατάρ δεν συμμετέχει στη διαδικασία, όμως δείχνει ενδιαφέρον ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα που έχει προκύψει δεδομένου πως η συμφωνία θα βελτίωνε τη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και τις ισορροπίες στην διεθνή πετρελαϊκή αγορά.

Το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης θα είναι εξάλλου και το βασικό θέμα συζήτησης του σείχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι στην ευρωπαϊκή περιοδεία του.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, επιδιώκουν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από το Κατάρ προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα που θα δημιουργήσει η περικοπή των εισαγωγών από την Ρωσία.

Προς την κατεύθυνση αυτή πιέζει το αραβικό κρατίδιο και η Ουάσιγκτον, καθώς οι Αμερικανοί θέλουν να υποστηρίξουν την διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν την στήριξη της στην τήρηση μιας σκληρής γραμμής απέναντι στην Ρωσία και την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το πρόβλημα είναι πως μεγάλο μέρος της παραγωγής του Κατάρ είναι ήδη δεσμευμένο μέσα από μακροχρόνια συμβόλαια, κυρίως με την Ασία και ο υπουργός Ενέργειας της χώρας έχει προειδοποιήσει πως καμία χώρα διεθνώς δεν μπορεί μεμονωμένα να καλύψει το κενό που θα δημιουργήσει στην Ευρώπη το έλλειμμα των ρωσικών εισαγωγών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα