
185 χρόνια από την στιγμή ίδρυσης του πρώτου Πανεπιστημίου στην ΝΑ Μεσόγειο το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ταυτισμένο με την πορεία του ίδιου του Ελληνικού κράτους, ενώ παράλληλα απετέλεσε το μοντέλο για την κοινωνική κινητικότητα και εξέλιξη στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή μας.
Στον 21ο αιώνα που απέδειξε ότι η Ιστορία δεν τελείωσε, το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει ένα νέο οραματικό ρόλο. Με άξονα πάντα την ανθρωποκεντρική του διάσταση, το ΕΚΠΑ οφείλει να κινηθεί σε 2 άξονες, εκείνο της βιωσιμότητας και της εξωστρέφειας, αλλά και της ενεργής στήριξης της κοινωνίας στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει : οικονομική, πολεμική, ενεργειακή.
Ένα Πανεπιστήμιο που αλληλοεπιδρά δυναμικά, που συγκεντρώνει τις καλύτερες θεωρίες και πρακτικές, που δίνει βήμα και πεδίο στα μέλη του με σκοπό τον άνθρωπο.
Στο πλαίσιο αυτό το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανοίγει τους ορίζοντες του και δημιουργεί το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές και της Δημόσιας Υγείας με μια εμβληματική σύμπραξη με το κορυφαίο Πανεπιστήμιο του Γέηλ. Επίκαιρα και αναδυόμενα θέματα, όπως η σχέση κλιματικής κρίσης και η εμφάνιση πανδημιών, η επιδημιολογία λυμάτων και η εφαρμογή της στις πολιτικές Παγκόσμιας Υγείας, με έμφαση στους αναδυόμενους κινδύνους από νέες λοιμώξεις, η ανταπόκριση του ανθρώπου και των οικοσυστημάτων στην έκθεση σε χημικά και η βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της πράσινης χημείας και της πράσινης ενέργειας, είναι ερευνητικά θέματα που θα πραγματεύεται το Κέντρο Αριστείας Γέηλ-ΕΚΠΑ. Το οποίο θα ιδρυθεί στην Αθήνα και θα έχω την τιμή να συνδιευθύνω με τον Καθηγητή Βασίλη Βασιλείου από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέηλ.
Στα πλαίσια αυτά, εννέα διακεκριμένοι καθηγητές του Γέηλ επισκέπτονται το ΕΚΠΑ από τις 10 έως 12 Μαΐου, ώστε να ξεκινήσει και πρακτικά η συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ανάπτυξη του Κέντρου Αριστείας.
Οι νέες προκλήσεις στο χώρο της Δημόσιας Υγείας σε συνδυασμό με την σχέση μας με το περιβάλλον, ένα νέο πεδίο επιστημονικής έρευνας, άκρως σημαντικό για την ποιότητα ζωής τον 21ο αιώνα και τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του θα θεραπεύεται στο κοινό Κέντρο Αριστείας. Ταυτόχρονα έχουν σχεδιαστεί νέα, κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές μας να λαμβάνουν (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά) πτυχία τόσο από το ΕΚΠΑ όσο και από το Πανεπιστήμιο του Γέηλ.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Γέηλ μπαίνει στη πρωτοπορία καθορισμού και περιγραφής εκείνης της νέας ατζέντας διαβίωσης και συνύπαρξης του ανθρώπου με το περιβάλλον αλλά και προστασίας του από τους νέους κινδύνους που αναδύονται συνεχώς.
185 χρόνια μετά το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι εδώ, προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, προσπαθεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις, δημιουργεί διεθνείς συνεργασίες, λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος του οικουμενικού Ελληνισμού, μελετά λύσεις, δίνει απαντήσεις με όπλα την επιστημονική του επάρκεια, το ανθρώπινο δυναμικό του και με γνώμονα εκείνο το όραμα που είχε ο Καποδίστριας όταν το οραματίστηκε: Την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς όλο και περισσότερων κοινωνικών ομάδων.
* Νικόλαος Σ. Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ


Latest News

Άμεση θέσπιση νέου μισθολογίου για τα μέλη ΔΕΠ ζητά το ΟΠΑ
H Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συνεδρίασε για τις αμοιβές μελών ΔΕΠ και ζητά άμεσες ουσιαστικές αυξήσεις

Επτά στα δέκα κτήρια είναι χαμηλής ενεργειακής κλάσης
Η χαμηλή ενεργειακή απόδοση του Κτηριακού Τομέα της Ελλάδας αποτυπώνεται στις εξαιρετικά χαμηλές ενεργειακές κλάσεις των κτηρίων που τον συνθέτουν.

Νέο Διεθνές Σήμα Πιστοποίησης Διατροφικών Προϊόντων, βάσει του δείκτη αντιοξειδωτικής δράσης και βιοδραστικότητας.
Με στόχο την πρόληψη, για την Υγεία και Ευεξία των καταναλωτών.

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΛΜΕΠΑ και Grant Thornton
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών

Ο πολιτικός και οικονομικός κίνδυνος για την Ελλάδα
Ο πληθωρισμός μπορεί να αυξήσει τον πολιτικό κίνδυνο ενώ οι προβλέψεις για υποτονική ανάπτυξη απομακρύνουν το στόχο για επιστροφή στα επίπεδα του 2008 (Γραφήματα).

Γιατί δεν ξέρουμε το ακριβές υψόμετρο στον Όλυμπο; Πως θα υπολογιστεί σωστά το υψόμετρο στη χώρα
Αν γνωρίζουμε το πεδίο βαρύτητας για τον ελληνικό χώρο, τότε μπορούμε να υπολογίσουμε την επιφάνεια του γεωειδούς. Ξέροντας λοιπόν αυτήν την επιφάνεια μπορούμε μετά να μετατρέψουμε τα γεωμετρικά υψόμετρα σε υψόμετρα που όλοι κατανοούμε

Ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα σε σοβαρές κρίσεις
Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 είχε μικρή επίδραση στις μεταβολές των τραπεζικών χρηματιστηριακών δεικτών στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, ενώ η υγειονομική κρίση της πανδημίας του Covid-19 δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές των τραπεζικών χρηματιστηριακών δεικτών σε καμία χώρα

Προβλέψεις για ύφεση το 2023 στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη
Με βάση τις εκτιμήσεις του Ιανουαρίου 2023 για το πρώτο μισό του 2023, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα πρέπει να αναμένεται χαμηλότερος για την ελληνική οικονομία σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Νοεμβρίου και ελαφρώς καλύτερες για το δεύτερο μισό του 2023.

ChatGPT: Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη σε ειδική διάλεξη από το Εργαστήριο «Ψηφίς» του ΑΠΘ
Για την παρακολούθηση της διάλεξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, απαιτείται εγγραφή.

ΟΠΑ: Ιδρύεται έδρα UNESCO
H Έδρα UNESCO θα εστιάζει στις Ψηφιακές Μεθόδους για τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες.