Σύμφωνος με την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει μονομερώς σε μέτρα ώστε να ανακουφιστούν οι πολίτες από το κόστος ενέργειας ελλείψει ενός συντονισμένου ευρωπαϊκού πλαισίου δηλώνει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Αντόνιο Λόπεζ – Ιστούριθ, ο οποίος επισκέφτηκε την Αθήνα και μίλησε στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ο ισπανός ευρωβουλευτής αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης, ενώ τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Ξεκινήσαμε τη συζήτηση από την έναρξη των εργασιών για την πλωτή μονάδα υγροποιημένου αερίου FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ένα έργο που χρειάστηκε πάνω από μία δεκαετία για να ξεκινήσει.

«Οι βόρειες χώρες δεν άκουσαν την Ελλάδα και την Κύπρο, και ήμουν παρών όταν υποστήριζαν ότι χρειαζόμαστε εναλλακτικές εισόδους προμήθειας αερίου. Η Αλεξανδρούπολη δεν είναι άγνωστο όνομα σε μένα. Θυμάμαι να υποστηρίζουν το ζήτημα ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Αναστασιάδης σε συνέδρια του ΕΛΚ, αλλά οι βόρειες χώρες δεν ανταποκρίθηκαν. Η Ευρώπη χρειάζεται διαφοροποίηση στην ενέργεια και η Αλεξανδρούπολη είναι κλειδί στην προσπάθεια αυτή» δηλώνει ο γ.γ. του ΕΛΚ.

Περνάμε τη συζήτηση στις δηλώσεις Ντράγκι από το βήμα της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο την Τρίτη και ειδικότερα όσον αφορά το κάλεσμα του ιταλού πρωθυπουργού για αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

«Οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν είναι για πάντα. Πρέπει να προσαρμόζονται στις διαφορετικές πραγματικότητες και κρίσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Δεν έχουμε ακόμη μια ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρέπει να προσαρμόσουμε και να μεταρρυθμίσουμε τις Συνθήκες συν τω χρόνω, καθώς αλλάζουν οι ανάγκες των κοινωνιών μας» λέει ο κ. Λόπεζ, προτάσσοντας ως παράδειγμα τη διαδικασία επιλογής προέδρου της Κομισιόν. «Οι πολίτες ζητούν περισσότερη διαφάνεια στις διαδικασίες της ΕΕ. Γιατί να μην εκλεγεί ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν με την ψήφο όλων των Ευρωπαίων και όχι μέσω μυστικών διαδικασιών στο Συμβούλιο. Συζητάμε, επίσης, για τις υπερεθνικές λίστες στην εκλογή ευρωβουλευτών, που σημαίνει ότι θα έχουμε στο μέλλον εκλεγμένους ευρωβουλευτές από όλη την Ευρώπη» λέει ο ισπανός πολιτικός. Τάσσεται επίσης υπέρ της ειδικής πλειοψηφίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, χωρίς να μπλοκάρει τις αποφάσεις το βέτο μιας χώρας. «Χρειαζόμαστε ισχυρές πλειοψηφίες. Η Ουκρανία έχει αναδείξει την ανάγκη αυτή. Οι Συνθήκες δεν είναι στατικές, πρέπει να προσαρμόζονται στις πραγματικότητες» τονίζει.

Οι προκλήσεις

Χρειάζεται η ΕΕ νέο Next Generation EU για να ανταποκριθεί στην κρίση ενέργειας και την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών; τον ρωτάμε. «Ναι, φυσικά, οι προκλήσεις υπάρχουν» απαντά και αναφέρεται σε φράση του Ζαν Μονέ ότι η ΕΕ διαμορφώνεται μέσα από τις κρίσεις. «Η Ευρώπη συσπειρώνεται όταν αντιμετωπίζουμε μείζονες κρίσεις» επεξηγεί. Στο πεδίο της άμυνας εκτιμά ότι η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίζει τις απειλές σε συνεργασία με ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και άλλες δημοκρατικές χώρες, αλλά και μέσω μιας ευρωπαϊκής προσέγγισης. «Στην ενέργεια πρέπει να υπάρξει καλύτερος ευρωπαϊκός συντονισμός και ορισμένες χώρες θα πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί απαρνήθηκαν την πυρηνική ενέργεια και φτάσαμε να εξαρτώμεθα από το αέριο του Πούτιν. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαιρετικός κόμβος ενέργειας για το φυσικό αέριο από την Αίγυπτο, από τη Μεσόγειο. Θα φέρει σταθερότητα. Η συμμετοχή Ελλάδας και Κύπρου στο πλαίσιο 3+1 με Ισραήλ και ΗΠΑ δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας στην περιοχή, που είναι απαραίτητη για την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε αυτόν τον ενεργειακό κόμβο». Τον ρωτάμε αν αναφέρεται στον αγωγό East Med. «Ναι, έχω υποστηρίξει δημοσίως το έργο, από τότε που ενημερώθηκα από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Αναστασιάδη. Αισθάνομαι ασφαλής να γνωρίζω ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι ο επόμενος ενεργειακός κόμβος της ΕΕ».

Τον ρωτάμε επίσης για την έλλειψη κοινού βηματισμού στην Ευρώπη όσον αφορά την αντιμετώπιση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, παρά τις σχετικές προτάσεις τόσο από τον έλληνα Πρωθυπουργό όσο και από άλλους ηγέτες, της Ιταλίας, της Ισπανίας. «Ισως θα πρέπει να προχωρήσουμε, όπως στο παρελθόν. Ποιος έλαβε πρώτος μέτρα για την πανδημία; Ως Ισπανός γνωρίζω την απάντηση, διότι υπήρξε σχετική συζήτηση στην ισπανική Βουλή. Την ώρα που η ισπανική κυβέρνηση δεν έκανε κάτι, ο κ. Μητσοτάκης λάμβανε μέτρα, τα οποία άργησε να δεχτεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά ο ίδιος προχώρησε. Ηταν θαρραλέο εκ μέρους του και τελικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε τα μέτρα. Αυτό πρέπει να γίνει και τώρα. Θαρραλέοι ηγέτες, ο έλληνας Πρωθυπουργός θα πρέπει να δράσουν και γνωρίζω ότι θέλουν να το κάνουν» λέει, σημειώνοντας ότι το κόστος ενέργειας δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. «Ανησυχεί όλη την Ευρώπη».

Η Κομισιόν ανακοίνωσε έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι αν δεν υπάρξει απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου ο Πούτιν θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο, επισημαίνουμε.

«Η Ευρώπη έχει πράγματι παγιδευτεί σε αυτό το δίλημμα. Τον επόμενο χειμώνα μπορεί βόρειες χώρες, που, επαναλαμβάνω, δεν υποστήριξαν παλαιότερα εναλλακτικές πηγές ενέργειας, να αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Δεν μπορείς από τη μια στιγμή στην άλλη να κλείνεις τη στρόφιγγα. Οι κυρώσεις χρειάζονται, αλλά θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις επιπτώσεις στους δικούς μας λαούς» σημειώνει.

Κλείνουμε τη συζήτηση με ερώτηση για τον κίνδυνο να ενισχύσει η κρίση της ακρίβειας τον λαϊκισμό στην Ευρώπη. «Πάντα ανησυχώ για τον λαϊκισμό και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε δημοκρατικά» λέει, σημειώνοντας ότι όταν κερδίζουν την εξουσία λαϊκιστές οι λαοί διαπιστώνουν γρήγορα ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις παρά σκληρή δουλειά από την κοινωνία συνολικά για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Από την COVID-19, στην ευλογιά των πιθήκων, τη λέπρα και τα άλλα «νοσήματα στέρησης»
Academia |

Από την COVID-19, στην ευλογιά των πιθήκων, τη λέπρα και τα άλλα «νοσήματα στέρησης»

Ο SARS-CoV-2 δεν κάνει διακρίσεις, καθώς ανάγκασε υγειονομικά συστήματα προηγμένων χωρών να γονατίσουν, δουλεύοντας  σε συνθήκες «ιατρικής ελαχίστων πόρων», όχι σε κάποιο νοσοκομείο της Ιφακάρα, ή στη ζούγκλα του Μορογκόρο, αλλά στις Πρωτεύουσες της δυτικής Ευρώπης και στις Πολιτείες της Αμερικής.