Σε μία μάλλον σπάνια επίδειξη σύμπνοιας οι Apple, Google και Microsoft ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση συνδέσεων χωρίς κωδικούς πρόσβασης σε κάθε είδους συσκευή ή εφαρμογή.

Οι τρεις κολοσσοί της τεχνολογίας ανακοίνωσαν την επέκταση της υποστήριξής τους για ένα κοινό πρότυπο πρόσβασης χωρίς τη χρήση κωδικού από την FIDO Alliance και το World Wide Web Consortium.

Αν και οι τρεις εταιρείες έχουν εκφράσει την στήριξή τους στα συστήματα σύνδεσης χωρίς κωδικό πρόσβασης όπως αυτά έχουν καθιερωθεί από τη FIDO Alliance, εντούτοις οι χρήστες συνεχίζουν να υποχρεώνονται σε συνδέσεις μέσω κωδικού σε κάθε ιστοσελίδα ή εφαρμογή με κάθε συσκευή προτού μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα χωρίς κωδικό πρόσβασης.

Η νέα πραγματικότητα

Μέσα στην επόμενη χρονιά οι τρεις εταιρείες θα έχουν ενσωματώσει τα στάνταρ σύνδεσης χωρίς κωδικό της FIDO στις πλατφόρμες macOS και Safari, Android και Chrome, Windows και Edge.

Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ένας χρήστης θα μπορεί να συνδεθεί στον Google Chrome browser που «τρέχει» σε λειτουργικό Microsoft Windows χρησιμοποιώντας ένα passkey μίας συσκευής της Apple.

Αυτό θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για τους χάκερ να παραβιάσουν τα στοιχεία σύνδεσης από απόσταση, καθώς η σύνδεση απαιτεί πρόσβαση σε μια φυσική συσκευή.

Η τύχη των παλιών passwords

Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε άλλες μεθόδους ξεκλειδώματος του smartphone, αρκετά δημοφιλείς πλέον, όπως μέσω δακτυλικού αποτυπώματος, σάρωσης του προσώπου ή ακόμη και το κλασσικό PIN της συσκευής.

Ένα νέο στοιχείο θα είναι ότι οι χρήστες θα μπορούν να έχουν αυτόματη πρόσβαση στα διαπιστευτήρια εισόδου ή passkeys, μέσω πολλαπλών συσκευών χωρίς να κάνουν εκ νέου εγγραφή, ακόμη και στις νέες συσκευές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI