Σε πρόσφατη έρευνα, οι ειδικοί της Kaspersky εντόπισαν μια στοχευμένη εκστρατεία κακόβουλου λογισμικού που χρησιμοποιεί μια μοναδική τεχνική, κρύβοντας fileless κακόβουλο λογισμικό μέσα στα αρχεία καταγραφής συμβάντων των Windows.

Η αρχική μόλυνση του συστήματος πραγματοποιήθηκε μέσω dropper module από ένα αρχείο που κατέβασε το θύμα. Ο εισβολέας χρησιμοποίησε μια ποικιλία από anti-detection wrappers για να κρατήσει τα Trojans τελικού σταδίου όσο το δυνατόν λιγότερο ορατά. Για να αποφευχθεί περαιτέρω ο εντοπισμός, ορισμένες μονάδες υπογράφηκαν με ψηφιακό πιστοποιητικό.

Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποίησαν δύο τύπους Trojans για το τελευταίο στάδιο. Αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να αποκτήσουν περαιτέρω πρόσβαση στο σύστημα, με τις εντολές από τους control servers να παραδίδονται με δύο τρόπους: μέσω επικοινωνιών δικτύου HTTP και μέσω εμπλοκής των ονομασμένων σωλήνων. Ορισμένες εκδόσεις Trojans κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα εντολών που περιείχε δεκάδες εντολές από το C2.

Η καμπάνια περιελάμβανε επίσης εμπορικά εργαλεία pentesting, συγκεκριμένα τα SilentBreak και CobaltStrike. Συνδύαζε γνωστές τεχνικές με προσαρμοσμένους decryptors και την πρώτη παρατηρούμενη χρήση αρχείων καταγραφής συμβάντων των Windows για απόκρυψη μικρού κομματιού κώδικα (shellcodes) στο σύστημα.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την τεχνική καταγραφής συμβάντων, επισκεφτείτε το Securelist.com.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία