Σε συμφωνίες με μεγάλες εκδοτικές ειδησεογραφικές εταιρείες στην Ευρώπη προχώρησε η μητρική της Google, Αlphabet, ώστε να αναδημοσιεύει τις ειδήσεις τους έναντι πληρωμής. Ειδικότερα, στη συμφωνία περιλαμβάνονται περισσότεροι από 300 εκδότες ειδήσεων στη Γερμανία, τη Γαλλία και τέσσερις άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ η Alphabet σκοπεύει να αναπτύξει ένα εργαλείο για να διευκολύνει και άλλους εκδότες να πλαισιώσουν την συμφωνία.

Η συμφωνία λαμβάνει υπόψη της τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που έχει θεσπίσει η ΕΕ πριν από τρία χρόνια και που απαιτούν από την Google και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες να αποζημιώνουν μουσικούς, ερμηνευτές, συγγραφείς, εκδότες και δημοσιογράφους για τη χρήση της δουλειάς τους.

Οι ιδιοκτήτες μέσω ενημέρωσης, οι οποίοι συγκαταλέγονται στους πιο σκληρούς επικριτές της Google, προέτρεψαν εδώ και καιρό τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα καταβάλλουν μια δίκαιη αμοιβή για το περιεχόμενό τους. Η Αυστραλία πέρυσι κατέστησε υποχρεωτικές τέτοιες πληρωμές, ενώ ο Καναδάς εισήγαγε παρόμοια νομοθεσία τον περασμένο μήνα.

Συμφωνία με 300 εκδότες ειδήσεων

«Μέχρι στιγμής, έχουμε συμφωνίες που καλύπτουν περισσότερες από 300 εθνικές, τοπικές και εξειδικευμένους ειδησεογραφικούς φορείς στη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία, με πολλές ακόμη συζητήσεις σε εξέλιξη», δήλωσε η Σουλίνα Κόναλ, διευθύντρια συνεργασιών ειδήσεων και εκδόσεων της Αlphabet, μιλώντας στο Reuters.

Τα δύο τρίτα αυτής της ομάδας των 300 εκδοτών είναι Γερμανοί και ανάμεσά τους οι Der Spiegel, Die Zeit και Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Ανακοινώνουμε τώρα την κυκλοφορία ενός νέου εργαλείου για να κάνουμε προσφορές σε χιλιάδες ακόμη εκδότες ειδήσεων, ξεκινώντας από τη Γερμανία και την Ουγγαρία και θα κυκλοφορήσουν σε άλλες χώρες της ΕΕ τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε η Κόναλ.

Το εργαλείο προσφέρει στους εκδότες μια εκτεταμένη συμφωνία προεπισκόπησης ειδήσεων που επιτρέπει στην Google να εμφανίζει αποσπάσματα και μικρογραφίες έναντι χρέωσης άδειας χρήσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή