
Σε πτωτική τροχιά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου σε μια εβδομάδα που χαρακτηρίζεται από έντονες διακυμάνσεις. Οι ανησυχίες για την προσφορά και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη επισκιάστηκαν από τον φόβο για οικονομική ύφεση.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν 1,25 δολάρια ή 1,2%, στα 106,26 δολάρια το βαρέλι έως τις 06:03 ώρα Ελλάδος. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού υποχώρησαν 1,24 δολάρια ή 1,2%, στα 104,47 δολάρια το βαρέλι.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Στο 8,3% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται υπό πίεση αυτή την εβδομάδα, όπως και συνολικά οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, με φόντο την αύξηση των επιτοκίων, την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών, τον προβληματισμό που προκαλεί ο πληθωρισμό και η διαφαινόμενη ύφεση. Τα παρατεταμένα lockdown στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, την Κίνα, έχουν επίσης επηρεάσει την αγορά.
Ο πληθωρισμός Απριλίου στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο 8,3%, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν γρήγορα για να τον τιθασεύσουν.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για την προσφορά, τις οποίες γεννά ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν ενισχύσει την αγορά, με τις τιμές να αυξάνονται πάνω από 35% μέχρι στιγμής φέτος. Ταυτόχρονα, θεμελιώδης είναι και η απόφαση της ΕΕ για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο η οποία ακόμη εκκρεμεί.
Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν κατά 5% όταν έγινε γνωστό ότι η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις σε 31 εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες οι οποίες επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα. Αυτό δημιούργησε ανησυχία στην αγορά την ίδια στιγμή που οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο.


Latest News

Οπισθοχωρεί στην άμυνα το Χρηματιστήριο - Πιέσεις στους πρωταγωνιστές του Απριλίου
Πολλά χαρτοφυλάκια αποζητούν την κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Προς εβδομαδιαία πτώση οι τιμές του πετρελαίου με φόντο την αύξηση της παραγωγής
To πετρέλαιο διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη λόγω των φόβων ότι η παραγωγή μπορεί να είναι υπερβολική σε σχέση με τη ζήτηση

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Γαλλικές στηρίξεις παίρνουν οι ευρωαγορές - Άλμα για τη Safran
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,07%.

Τρίτη ημέρα ανόδου για τις αγορές της Ασίας
Καταλύτης οι πληροφορίες ότι η Κίνα εξετάζει εξαίρεση αμερικανικών προϊόντων από τους δασμούς 125%

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Τρίτη ημέρα ανόδου για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street
Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τροφοδοτούμενοι από τα αποτελέσματα του κλάδου της τεχνολογίας

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

Crypto: Η CME Group λανσάρει παράγωγα συνδεδεμένα με το κρυπτονόμισμα XRP
Το XRP έχει καταγράψει κέρδη 5,3% το 2025