Με ρυθμό 8,3% «έτρεξε» ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο έχει ωθήσει τους καταναλωτές στο χείλος του γκρεμού ενώ απειλεί και την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου Στατιστικής Υπηρεσίας , ο δείκτης τιμών καταναλωτή, αυξήθηκε 8,3% κατά σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ήτοι υψηλότερα από την εκτίμηση του Dow Jones για άνοδο 8,1%.

Εξαιρουμένων των τιμών τροφίων και ενέργειας (παρουσιάζουν μεγάλη αστάθεια), o αποκαλούμενος δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 6,2% σε ετήσια βάση, έναντι των προβλέψεων για 6%.

Τον Μάρτιο ο ετήσιος πληθωρισμός είχε εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981, φτάνοντας το 8,5%. Πάντως και τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στο υψηλό του καλοκαιριού του 1982.

Απειλή και FED

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πληθωρισμός ήταν η μόναδική απειλή για μια ανάκαμψη που ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας και οδήγησε την οικονομία το 2021 να σημειώσει το μεγαλύτερο επίπεδο ανάπτυξής σε ετήσια βάση από το 1984. Η αύξηση των τιμών στα βενζινάδικα και στα παντοπωλεία ήταν ένα πρόβλημα, αλλά ο πληθωρισμός εξαπλώθηκε πέρα ​​από αυτές τις δύο περιοχές στη στέγαση, τις πωλήσεις αυτοκινήτων και μια σειρά από άλλους τομείς.

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχουν ανταποκριθεί στο πρόβλημα με δύο αυξήσεις επιτοκίων μέχρι στιγμής φέτος και υπόσχονται περισσότερες μέχρι ο πληθωρισμός να πέσει στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας. Ωστόσο, τα σημερινά  δείχνουν ότι η Fed έχει μεγάλη δουλειά μπροστά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή