Σε πτωτική τροχιά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου σε μια εβδομάδα που χαρακτηρίζεται από έντονες διακυμάνσεις. Οι ανησυχίες για την προσφορά και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη επισκιάστηκαν από τον φόβο για οικονομική ύφεση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν 1,25 δολάρια ή 1,2%, στα 106,26 δολάρια το βαρέλι έως τις 06:03 ώρα Ελλάδος. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού υποχώρησαν 1,24 δολάρια ή 1,2%, στα 104,47 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Στο 8,3% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται υπό πίεση αυτή την εβδομάδα, όπως και συνολικά οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, με φόντο την αύξηση των επιτοκίων, την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών, τον προβληματισμό που προκαλεί ο πληθωρισμό και η διαφαινόμενη ύφεση. Τα παρατεταμένα lockdown στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, την Κίνα, έχουν επίσης επηρεάσει την αγορά.

Ο πληθωρισμός Απριλίου στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο 8,3%, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν γρήγορα για να τον τιθασεύσουν.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την προσφορά, τις οποίες γεννά ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν ενισχύσει την αγορά, με τις τιμές να αυξάνονται πάνω από 35% μέχρι στιγμής φέτος. Ταυτόχρονα, θεμελιώδης είναι και η απόφαση της ΕΕ για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο η οποία ακόμη εκκρεμεί.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν κατά 5% όταν έγινε γνωστό ότι η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις σε 31 εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες οι οποίες επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα. Αυτό δημιούργησε ανησυχία στην αγορά την ίδια στιγμή που οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές