
Στο 14,0% του εργατικού δυναμικού (ηλικίας 15-74 ετών) υποχώρησε η ανεκπλήρωτη ζήτηση για εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αντιστοιχεί σε 31,2 εκατομμύρια άτομα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Η «χαλάρωση» της αγοράς εργασίας ήταν στο 13,6% το 2019 και αυξήθηκε μετά την εκδήλωση της πανδημία COVID-19. Κατά το 2020, ανήλθε σε 14,9% κυρίως λόγω της αύξησης του αριθμού των ατόμων που ήταν διαθέσιμα για εργασία αλλά δεν την αναζητούσαν.
Η επίδραση της πανδημίας
Το φαινόμενο αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τη διάρκεια και την επανάληψη των περιοριστικών μέτρων καθώς και από άλλα υγειονομικά μέτρα που εμποδίζουν τους ανθρώπους που αναζητούν δουλειά.
Όσον αφορά τις επιμέρους συνιστώσες που συνθέτουν τη «χαλάρωση» της αγοράς εργασίας το 2021, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 6,7% του διευρυμένου εργατικού δυναμικού, τα άτομα που ήταν διαθέσιμα για εργασία αλλά δεν αναζητούσαν κάποια θέση εργασίας ανήλθαν στο 3,7%, οι υποαπασχολούμενοι με μερική απασχόληση στο 2,8% και τα άτομα που αναζητούν εργασία αλλά όχι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα στο 0,8%.
Το 2021, η ανεκπλήρωτη ζήτηση για εργασία ήταν υψηλότερη στην Ισπανία (24,1%), την Ιταλία (22,8%) και την Ελλάδα (22,2%). Αντίθετα, η Τσεχία (3,9%), η Μάλτα (5,5%) και η Πολωνία (5,7%) κατέγραψαν τα πιο χαμηλά ποσοστά «χαλάρωσης» στην αγορά εργασίας.

Η ανεργία στην αγορά εργασίας υποχωρεί στο 48% στην ΕΕ
Η ανεκπλήρωτη ζήτηση για απασχόληση έχει διάφορες συνιστώσες, η βαρύτητα των οποίων ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Το 2021, η συνιστώσα της ανεργίας αντιπροσώπευε λιγότερο από το ήμισυ (48,0%) της ανεκπλήρωτης ζήτησης για απασχόληση σε επίπεδο ΕΕ και διέφερε σημαντικά από τη μια χώρα στην άλλη.
Οι ανατολικές και νότιες χώρες (εκτός από την Ιταλία) χαρακτηρίστηκαν από υψηλότερο μερίδιο ανεργίας στη χαλάρωση της αγοράς εργασίας από τις δυτικές και βόρειες χώρες. Στην Τσεχία (75,5%) και τη Σλοβακία (72,1%), ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (67,7%), τη Μάλτα (66,7%) και την Ελλάδα (63,4%), περισσότερα από 6 στα 10 άτομα που αντιμετωπίζουν ανεκπλήρωτη ζήτηση για απασχόληση δεν εργάζονταν, ήταν διαθέσιμα και αναζητούσαν εργασία.
Ωστόσο, τα χαμηλότερα ποσοστά ανέργων συναντώνται στην Ολλανδία (30,9%), την Ιρλανδία (36,8%), την Ιταλία (37,1%) και το Λουξεμβούργο (38,6%).



Latest News

Volkswagen: θα ξεπεράσει την Tesla στην ηλεκτροκίνηση
Τι δήλωσε ο CEO της Volkswagen

Παγκόσμιο σοκ από τις κλειστές αγορές σιταριού
Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης του Νέου Δελχί φέρνει τους φτωχούς πιο κοντά στο φάσμα της πείνας

Πούτιν: Δόξα τω Θεώ που οι ξένες επιχειρήσεις μάς άδειασαν τη γωνιά!
Προκλητικός εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά σε δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος ειδικά στις επιπτώσεις των κυρώσεων στην ρωσική οικονομία

Πόσο κοστίζει ένα μπουρίτο στο Νταβός;
Πληθωρισμός ή απλώς... Νταβός;

Ο οικονομικός «μαραθώνιος» – Θα δει η Κίνα την… πλάτη των ΗΠΑ το 2022;
Σύμφωνα με το πλέον δυσμενές σενάριο, είναι πιθανό στο τέλος του τρέχοντος έτους το κινεζικό ΑΕΠ να έχει αυξηθεί λιγότερο ποσοστιαία σε σύγκριση με αυτό των ΗΠΑ, κάτι που έχει να συμβεί από το 1976!

Ο ΟΠΕΚ+ θα παραμείνει «κωφός» στις εκκλήσεις της Δύσης για αύξηση της παραγωγής
Η αγορά είναι ισορροπημένη υποστηρίζουν μέλη του

Χειρότερη από τις προβλέψεις η μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ
Οι ρυθμοί ανάπτυξης υποχώρησαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση, που ήταν χειρότερη επίδοση από το εκτιμώμενο 1,3%

Νέα μέτρα στήριξης από τη βρετανική κυβέρνηση - Έκτακτο τέλος στα κέρδη των ενεργειακών ομίλων
Το έκτατο τέλος ύψους 25% θα αφορά τα κέρδη των επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το μέτρο θα είναι προσωρινό, μέχρι να υποχωρήσουν και πάλι οι διεθνείς τιμές.

Αύξηση κερδών και εσόδων το έτος 2021/2022 για τη Lenovo
Oι επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη αυξήθηκαν κατά 43% σε ετήσια βάση

Ρεκόρ μερισμάτων εισέπραξαν οι μέτοχοι το πρώτο τρίμηνο
Αυξήθηκαν κατά 11% συγκριτικά με πέρυσι και έφθασαν στα 302,5 δισ. δολάρια