Στο 14,0% του εργατικού δυναμικού (ηλικίας 15-74 ετών) υποχώρησε η ανεκπλήρωτη ζήτηση για εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αντιστοιχεί σε 31,2 εκατομμύρια άτομα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Η «χαλάρωση» της αγοράς εργασίας ήταν στο 13,6% το 2019 και αυξήθηκε μετά την εκδήλωση της πανδημία COVID-19. Κατά το 2020, ανήλθε σε 14,9% κυρίως λόγω της αύξησης του αριθμού των ατόμων που ήταν διαθέσιμα για εργασία αλλά δεν την αναζητούσαν.
Η επίδραση της πανδημίας
Το φαινόμενο αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τη διάρκεια και την επανάληψη των περιοριστικών μέτρων καθώς και από άλλα υγειονομικά μέτρα που εμποδίζουν τους ανθρώπους που αναζητούν δουλειά.
Όσον αφορά τις επιμέρους συνιστώσες που συνθέτουν τη «χαλάρωση» της αγοράς εργασίας το 2021, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 6,7% του διευρυμένου εργατικού δυναμικού, τα άτομα που ήταν διαθέσιμα για εργασία αλλά δεν αναζητούσαν κάποια θέση εργασίας ανήλθαν στο 3,7%, οι υποαπασχολούμενοι με μερική απασχόληση στο 2,8% και τα άτομα που αναζητούν εργασία αλλά όχι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα στο 0,8%.
Το 2021, η ανεκπλήρωτη ζήτηση για εργασία ήταν υψηλότερη στην Ισπανία (24,1%), την Ιταλία (22,8%) και την Ελλάδα (22,2%). Αντίθετα, η Τσεχία (3,9%), η Μάλτα (5,5%) και η Πολωνία (5,7%) κατέγραψαν τα πιο χαμηλά ποσοστά «χαλάρωσης» στην αγορά εργασίας.
Η ανεργία στην αγορά εργασίας υποχωρεί στο 48% στην ΕΕ
Η ανεκπλήρωτη ζήτηση για απασχόληση έχει διάφορες συνιστώσες, η βαρύτητα των οποίων ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Το 2021, η συνιστώσα της ανεργίας αντιπροσώπευε λιγότερο από το ήμισυ (48,0%) της ανεκπλήρωτης ζήτησης για απασχόληση σε επίπεδο ΕΕ και διέφερε σημαντικά από τη μια χώρα στην άλλη.
Οι ανατολικές και νότιες χώρες (εκτός από την Ιταλία) χαρακτηρίστηκαν από υψηλότερο μερίδιο ανεργίας στη χαλάρωση της αγοράς εργασίας από τις δυτικές και βόρειες χώρες. Στην Τσεχία (75,5%) και τη Σλοβακία (72,1%), ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (67,7%), τη Μάλτα (66,7%) και την Ελλάδα (63,4%), περισσότερα από 6 στα 10 άτομα που αντιμετωπίζουν ανεκπλήρωτη ζήτηση για απασχόληση δεν εργάζονταν, ήταν διαθέσιμα και αναζητούσαν εργασία.
Ωστόσο, τα χαμηλότερα ποσοστά ανέργων συναντώνται στην Ολλανδία (30,9%), την Ιρλανδία (36,8%), την Ιταλία (37,1%) και το Λουξεμβούργο (38,6%).
Latest News
Κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία