Στο 14,0% του εργατικού δυναμικού (ηλικίας 15-74 ετών) υποχώρησε η ανεκπλήρωτη ζήτηση για εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αντιστοιχεί σε 31,2 εκατομμύρια άτομα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Η «χαλάρωση» της αγοράς εργασίας ήταν στο 13,6% το 2019 και αυξήθηκε μετά την εκδήλωση της πανδημία COVID-19. Κατά το 2020, ανήλθε σε 14,9% κυρίως λόγω της αύξησης του αριθμού των ατόμων που ήταν διαθέσιμα για εργασία αλλά δεν την αναζητούσαν.

Η επίδραση της πανδημίας

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τη διάρκεια και την επανάληψη των περιοριστικών μέτρων καθώς και από άλλα υγειονομικά μέτρα που εμποδίζουν τους ανθρώπους που αναζητούν δουλειά.

Όσον αφορά τις επιμέρους συνιστώσες που συνθέτουν τη «χαλάρωση» της αγοράς εργασίας το 2021, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 6,7% του διευρυμένου εργατικού δυναμικού, τα άτομα που ήταν διαθέσιμα για εργασία αλλά δεν αναζητούσαν κάποια θέση εργασίας ανήλθαν στο 3,7%, οι υποαπασχολούμενοι με μερική απασχόληση στο 2,8% και τα άτομα που αναζητούν εργασία αλλά όχι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα στο 0,8%.

Το 2021, η ανεκπλήρωτη ζήτηση για εργασία ήταν υψηλότερη στην Ισπανία (24,1%), την Ιταλία (22,8%) και την Ελλάδα (22,2%). Αντίθετα, η Τσεχία (3,9%), η Μάλτα (5,5%) και η Πολωνία (5,7%) κατέγραψαν τα πιο χαμηλά ποσοστά «χαλάρωσης» στην αγορά εργασίας.

Η ανεργία στην αγορά εργασίας υποχωρεί στο 48% στην ΕΕ

Η ανεκπλήρωτη ζήτηση για απασχόληση έχει διάφορες συνιστώσες, η βαρύτητα των οποίων ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Το 2021, η συνιστώσα της ανεργίας αντιπροσώπευε λιγότερο από το ήμισυ (48,0%) της ανεκπλήρωτης ζήτησης για απασχόληση σε επίπεδο ΕΕ και διέφερε σημαντικά από τη μια χώρα στην άλλη.

Οι ανατολικές και νότιες χώρες (εκτός από την Ιταλία) χαρακτηρίστηκαν από υψηλότερο μερίδιο ανεργίας στη χαλάρωση της αγοράς εργασίας από τις δυτικές και βόρειες χώρες. Στην Τσεχία (75,5%) και τη Σλοβακία (72,1%), ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (67,7%), τη Μάλτα (66,7%) και την Ελλάδα (63,4%), περισσότερα από 6 στα 10 άτομα που αντιμετωπίζουν ανεκπλήρωτη ζήτηση για απασχόληση δεν εργάζονταν, ήταν διαθέσιμα και αναζητούσαν εργασία.

Ωστόσο, τα χαμηλότερα ποσοστά ανέργων συναντώνται στην Ολλανδία (30,9%), την Ιρλανδία (36,8%), την Ιταλία (37,1%) και το Λουξεμβούργο (38,6%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή