Νέο υψηλό κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Απρίλιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Οι καταναλωτές πλήρωσαν περισσότερα για τρόφιμα και ενέργεια, ενώ ο επικεφαλής της Bundesbank δήλωσε ότι η οικονομία πρέπει να προετοιμαστεί για αύξηση των επιτοκίων.
Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 7,8% τον Απρίλιο ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, επικαλούμενη προκαταρκτικά στοιχεία που έχουν προσαρμοστεί ώστε να είναι συγκρίσιμα με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από άλλες χώρες της ΕΕ. Ο πληθωρισμός ήταν ο υψηλότερος από την επανένωση της Γερμανίας το 1990.
Ο Απρίλιος ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας που το ποσοστό του πληθωρισμού παρέμεινε πάνω από το 7%, αφού τον Μάρτιο καταγράφηκε άλμα στις τιμές καταναλωτή κατά 7,6% σε σύγκριση με το 2021, κυρίως λόγω της ενέργειας. Τον Απρίλιο, η στατιστική υπηρεσία επισήμανε την απότομη αύξηση της τιμής των τροφίμων ως τον κύριο παράγοντα για τις αυξημένες τιμές.
«Φωτιά» τα τρόφιμα
«Αυτό που ξεχωρίζει τον Απρίλιο του 2022 είναι οι άνω του μέσου όρου αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων», ανέφερε το γραφείο. «Εδώ είναι που ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο ορατός».
Η τιμή ενός λίτρου γάλακτος έχει αυξηθεί περισσότερο από 11% από την αρχή του έτους, ενώ ένα κιλό αλεύρι έχει εκτιναχθεί περίπου 40% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με έρευνα για τη Handelsblatt. Πολλοί Γερμανοί αγόραζαν πανικόβλητοι και αποθήκευαν βασικά είδη, ειδικά αλεύρι και λάδι, από φόβους για ελλείψεις που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάτζελ, προειδοποίησε ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μια παρατεταμένη περίοδο υψηλότερων τιμών. «Οι κυβερνήσεις και οι χρηματοπιστωτικές αγορές πρέπει να προετοιμαστούν για την αύξηση των επιτοκίων», είπε ο Νάτζελ κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε η DZ Bank την Τετάρτη.
Προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει πιο επιθετική δράση για να αντιμετωπίσει το σπιράλ των τιμών, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου οι τιμές καταναλωτή ήταν υψηλές εν μέρει λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν στις οικονομίες σε όλο τον κόσμο για να σταματήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Ρεκόρ
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε υψηλό ρεκόρ για έξι συνεχόμενους μήνες με τη Eurostat να προβλέπει ότι θα ανέλθει στο 7,5% τον Απρίλιο. Η αβεβαιότητα γύρω από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη έχει οδηγήσει οικονομολόγους να προειδοποιούν ότι ενδεχόμενο εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ύφεση.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνεχόμενες αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων μειώνοντας τους φόρους στη βενζίνη και προσφέροντας μηνιαία κάρτα για μετακινήσεις με τα ΜΜΜ σε τιμή χαμηλότερη των δέκα δολαρίων, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Αλλά οι οικονομολόγοι της Berenberg Bank προέβλεψαν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός όλο το καλοκαίρι, επηρεάζοντας πρώτα τις επιχειρήσεις και μετά τους καταναλωτές.
«Να αναλάβει δράση η ΕΚΤ»
«Οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και το υψηλότερο ενεργειακό κόστος για τους παραγωγούς θα χτυπήσουν τους καταναλωτές με μια μικρή καθυστέρηση», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, καλώντας την ΕΚΤ να αναλάβει δράση.
Η Κριστίν Λαγκάρντ την Τετάρτη έδωσε σήμα για αύξηση των επιτοκίων πριν το τέλος του καλοκαιριού.
Μετά από μια δεκαετία συνεχούς αποπληθωρισμού, η ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού, ακολουθούμενη από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, «έχει επιδεινώσει όλους τους κύριους μοχλούς του πληθωρισμού, ενώ επίσης —ως κλασικό σοκ προσφοράς— αυξάνει την οικονομική αβεβαιότητα και θολώνει τις προοπτικές ανάπτυξης», είπε η Λαγκάρντ.
«Αυτό έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση που αντιμετωπίζει η νομισματική πολιτική αφού, βραχυπρόθεσμα, ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις», είπε. Η τράπεζα σχεδιάζει να ανταποκριθεί τερματίζοντας τα μέτρα τόνωσης που υιοθετήθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Ακολούθως, ενδέχεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.
Latest News
Οι τόκοι «γονατίζουν» τις αναπτυσσόμενες οικονομίες - Στα 29. τρισ. το χρέος τους
Οι αναπτυσσόμενες χώρες συναντούν σημαντικά εμπόδια στην οικονομική τους ανόρθωση και στρέφονται στο ΔΝΤ
Δύο τόνους... δολαρίων έστειλε στη Μόσχα ο Άσαντ - 250 εκατ. σε 100δόλαρα
«Το καθεστώς έπρεπε να φέρει χρήματα στο εξωτερικό σε ένα ασφαλές καταφύγιο για να μπορέσει να εξασφαλίσει την ωραία ζωή»
Κάγια Κάλας: Πρώιμη η χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Συρίας
Η Κάγια Κάλας αναφέρθηκε στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ
Στήριξη από Λεπέν και την Κεντροαριστερά αναζητά ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού θα προσπαθήσει να κερδίσει τη στήριξη της Λεπέν για να περάσει τον προϋπολογισμό
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο