Τα lockdown στην Κίνα και η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου από άλλες παραγωγούς χώρες θα αντισταθμίσουν τις απώλειες που προκαλούνται από τη μικρότερη παραγωγή στη Ρωσία.

Αυτό αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), σύμφωνα με την οποία «με την πάροδο του χρόνου, η σταθερή αύξηση του όγκου από τον OPEC+ στη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ μαζί με την επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης αναμένεται να αποτρέψει ένα έντονο έλλειμμα λόγω της διακοπής του εφοδιασμού από τη Ρωσία».

Η επιβράδυνση στις εξαγωγές και η πτώση της εγχώριας ζήτησης μετά τις κυρώσεις επέφερε μείωση της προσφοράς από τη Ρωσία κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Απρίλιο, περίπου μισό εκατομμύριο bpd λιγότερο από όσο προέβλεπε αρχικά ο IEA.

Ο οργανισμός εκτιμά ότι οι ποσότητες αυτές θα αυξηθούν σε 1,6 εκατομμύρια bpd τον Μάιο, και θα φτάσουν τα 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Ιούλιο και μετά.

Ωστόσο, οι ρωσικές εξαγωγές ανέκαμψαν τον Απρίλιο κατά 620.000 bpd από τον προηγούμενο μήνα σε 8,1 εκατομμύρια bpd, δήλωσε ο IEA, επανερχόμενες στον μέσο όρο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, καθώς ενισχύθηκαν οι εξαγωγές της Ρωσίας προς την Ινδία.

Ο οργανισμός προβλέπει ότι η ζήτηση φέτος θα αυξηθεί κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα και θα ανέλθει συνολικά στα 99,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Όμως ο ρυθμός της αύξησης αναμένεται να μειωθεί στη διάρκεια του έτους, με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, την άνοδο των τιμών στην κατανάλωση, καθώς και την επιστροφή των αυστηρών lockdown στην Κίνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ