Το πρώτο κύμα Covid-19 ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα, χαρακτηρίζοντάς το ως «τη σοβαρότερη εθνική έκτακτη ανάγκη» και κηρύσσοντας εθνικό lockdown, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι μια παραλλαγή της Όμικρον εντοπίστηκε στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ.

«[Είμαστε αντιμέτωποι με την] πιο σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης της χώρας: Προέκυψε ένα κενό στο μέτωπο πρόληψης έκτακτης ανάγκης επιδημίας, το οποίο υπερασπιζόμασταν σθεναρά μέχρι τώρα», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, σύμφωνα με το Reuters.

Η πρώτη δημόσια παραδοχή κρουσμάτων υποδεικνύει το ενδεχόμενο μιας μεγάλης κρίσης σε μια χώρα που δεν διαθέτει ιατρικούς πόρους, έχει αρνηθεί τη διεθνή βοήθεια για εμβολιασμούς και έχει κρατήσει τα σύνορά της κλειστά.

Το KCNA ανέφερε ότι δείγματα που ελήφθησαν στις 8 Μαΐου στην Πιονγκγιάνγκ που παρουσίαζαν πυρετό έδειξαν μια υποπαραλλαγή της Όμικρον. Δεν ανακοίνωσε, ωστόσο, τον αριθμό των κρουσμάτων ούτε την πηγή της λοίμωξης.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συγκάλεσε συνεδρίαση του ισχυρού πολιτικού γραφείου του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, διατάσσοντας «αυστηρό lockdown» σε εθνικό επίπεδο και την κινητοποίηση εφεδρικών ιατρικών προμηθειών έκτακτης ανάγκης.

Με μάσκα και ο Κιμ

Η κρατική τηλεόραση έδειξε τον Κιμ να φοράει μάσκα κατά την άφιξή του στη συνάντηση, για να τη βγάλει μόλις ξεκίνησε, ενώ όλοι οι άλλοι παρευρισκόμενοι φορούσαν μάσκες.

Σε παλαιότερα πλάνα τέτοιων συναντήσεων, όλοι εκτός από τον ηγέτη της χώρας φορούσαν μάσκα, ενώ ούτε… ίχνος μάσκας δεν υπήρχε στις φωτογραφίες μιας πρόσφατης μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης.

Μιλώντας στο Πολιτικό Γραφείο ο Κιμ είπε ότι τα έκτακτα μέτρα αποσκοπούν στον περιορισμό του ιού και στην εξάλειψη της πηγής μετάδοσης. Το Πολιτικό Γραφείο επέκρινε την «αδυναμία, την ανευθυνότητα και την ανικανότητα» των αρμόδιων αξιωματούχων, σύμφωνα με το KCNA.

Προειδοποίηση για πολλά θύματα

Η αποτυχία περιορισμού των κρουσμάτων θα μπορούσε να είναι μια «κρίση άνευ προηγουμένου» για τον Κιμ, δήλωσε ο Λιμ Έουλ-τσουλ, καθηγητής Βορειοκορεατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Kyungnam στη Νότια Κορέα. Ο ίδιος, μάλιστα, προειδοποίησε ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες να υπάρξουν πολλά θύματα λόγω του μη εκτεταμένου εμβολιασμού και των περιορισμένων υποδομών δημόσιας υγείας σε σύγκριση με την Κίνα.

Για περισσότερα από δύο χρόνια ο Κιμ έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς για να εμποδίσει την Covid συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης ταξιδιών μεταξύ επαρχιών. Τον Ιούλιο του 2020, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλε τριών εβδομάδων lockdown στην πόλη Kaesong, κοντά στα μεσοκορεατικά σύνορα, αφού ένας άνδρας που αυτομόλησε στον Νότο το 2017 επέστρεψε στην πόλη εμφανίζοντας συμπτώματα της νόσου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, 64.207 από τα 25 εκατομμύρια άτομα της Βόρειας Κορέας είχαν υποβληθεί σε τεστ για COVID και όλοι ήταν αρνητικοί.

Η Βόρεια Κορέα είχε αρνηθεί τις προμήθειες εμβολίων από το πρόγραμμα Covax και το εμβόλιο Sinovac Biotech από την Κίνα, αφήνοντας πιθανώς τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων εκτεθειμένη σε υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης.

Βοήθεια από Ν. Κορέα και Κίνα

Το γραφείο του νέου προέδρου της Νότιας Κορέας, Yoon Suk-yeol, ο οποίος ορκίστηκε την Τρίτη, δήλωσε ότι δεν θα συνδέσει την ανθρωπιστική βοήθεια με τις πολιτικές διαφορές με τη Βόρεια Κορέα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι είναι έτοιμη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να καταπολεμήσει την επιδημία.

Η είδηση για το ξέσπασμα της νόσου στη Β. Κορέα έγινε γνωστή αφού Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να πραγματοποιήσει την πρώτη της πυρηνική δοκιμή από το 2017 ήδη αυτόν τον μήνα, έχοντας ήδη τερματίσει το μορατόριουμ του 2017 στις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους