Ισχυρή ήταν η ανοδική αντίδραση σήμερα στη Wall Street, η οποία όμως δεν ήταν ικανή να ανατρέψει το αρνητικό εβδομαδιαίο πρόσημο, το οποίο για τον Dow Jones ήταν το έβδομο στη σειρά, σερί που δεν είχε συμβεί από το 2001.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 1,47% στις 32.196 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,23% στις 4.039 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 3,82% στις 11.805 μονάδες.

Παρά τη σημερινή άνοδο, οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν μία ακόμη πτωτική εβδομάδα. Στο 5ήμερο ο Dow υποχώρησε πάνω από 2%, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq έχασαν 2,5% και 3%, αντίστοιχα, παρά το ράλι του τελευταίου σήμερα. Επίσης, σήμερα όλοι οι κλάδοι του S&P 500 κινήθηκαν ανοδικά, με περίπου το 93% των μετοχών του να κλείνει στο πράσινο.

Ποιες μετοχές κινήθηκαν ανοδικά

Η American Express, η Nike και η Salesforce σημείωσαν άνοδο άνω του 3% η καθεμία, οδηγώντας τον Dow υψηλότερα. Ανάκαμψη και για τα “μεγάλα ονόματα” της τεχνολογίας, με τη Meta Platforms και την Alphabet να κερδίζουν 3%, ενώ η Tesla έκανε άλμα 5,4%. Οι Nvidia και AMD σημείωσαν επίσης άνοδο 9% και η Apple ενισχύθηκε κατά 3%. Επίσης, οι μετοχές της AMC Entertainment και της GameStop σημείωσαν άνοδο 5% και 7%, αντίστοιχα, με τις meme μετοχές να ανακάμπτουν συνοδικά.

Στον αντίποδα, οι μετοχές του Twitter σημείωσαν βουτιά 11% μετά την ανακοίνωση του Elon Musk για τη διακοπή της συμφωνίας εξαγοράς, καθώς αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες για τους ψεύτικους λογαριασμούς της πλατφόρμας.

Έτσι, το κλίμα για τον τεχνολογικό κλάδο παραμένει εύθραυστο, με πολλούς αναλυτές να θεωρούν ότι οι αποτιμήσεις του είναι υψηλές, ακόμη και μετά τη μεγάλη πτώση του 2022. Ενδεικτικό είναι ότι η Apple βρίσκεται πλέον σε μια δική της bear market, χάνοντας την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία των αποτιμήσεων.

«Μεγάλες αποκλίσεις από τις μακροπρόθεσμες τάσεις των τιμών έχουν χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της φούσκας. Διαπιστώνουμε ότι οι αμερικανικές μετοχές ήταν σε φούσκα με βάση τις μετρήσεις και τώρα βγαίνουν από αυτήν», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Citi, Dirk Willer.

Ένας λόγος που οι μετοχές δέχονται πλήγμα τους τελευταίους μήνες είναι ο υψηλός πληθωρισμός και οι προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να συγκρατήσει τις τιμές αυξάνοντας τα επιτόκια. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί μια «ήπια προσγείωση» ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός χωρίς να προκληθεί ύφεση.

Στα μάκρο της ημέρας, σταθερές παρέμειναν τον Απρίλιο οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ, με την πτώση στο κόστος των πετρελαιοειδών να αντισταθμίσει την άνοδο στα τρόφιμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street