Στη ζώνη άνω των 865 μονάδων αναρριχήθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και βρέθηκε ακόμη υψηλότερα, τελικά δεν θέλησε να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο, την ώρα που το διεθνές περιβάλλον παραμένει αρνητικό.

Έτσι, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,43% στις 867,03 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να φτάνει έως και τα 120 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη 0,03%, ενώ ο τραπεζικός έκλεισε με απώλειες 3,79%.

Ο προβληματισμός της αγοράς

Αυτό που προβλημάτισε περισσότερο την αγορά είναι ότι οι ρυθμοί τόσο της ανόδου όσο και των συναλλαγών μειώθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης, δείχνοντας ότι οι αγοραστικές δυνάμεις παραμένουν επιφυλακτικές, παρά την έκρηξη ανόδου που υπήρξε τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ετυμηγορία του MSCI για την ένταξη της Εθνικής και του Μυτιληναίου στον δείκτη standard ήρθε την κατάλληλη στιγμή για το ΧΑ, το οποίο είχε βρεθεί σε ένα επικίνδυνο πτωτικό κανάλι, οδεύοντας ολοταχώς προς τη ζώνη των 820 μονάδων.

Ήταν εμφανές ότι το ΧΑ είχε ανάγκη από μία είδηση που να διευρύνει την επενδυτική του βάση, ήτοι νέες εισροές κεφαλαίων από χαρτοφυλάκια που ακολουθούν τους δείκτες της Morgan Stanley. Μετά από τους τριγμούς των αρχών του Μαΐου, οι οποίοι σαφώς παραπέμπουν σε risk off από τους ξένους, πλέον αυξάνονται οι εκτιμήσεις για αντιστροφή της ροής των κεφαλαίων προς τη Λ. Αθηνών πλέον.

Το στοίχημα και ο στόχος

Το στοίχημα τώρα είναι να συντηρηθεί η αντίδραση και το επόμενο διάστημα, ώστε να δημιουργηθεί εκ νέου ένα μαξιλάρι ασφαλείας έναντι των διεθνών αναταράξεων. Και ο στόχος είναι ο γενικός δείκτης να έλθει και πάλι στη ζώνη των 900 – 910 μονάδων. Πρόκειται για ένα δύσκολο στοίχημα, την ώρα που η στρατηγική των βραχυπρόθεσμων κινήσεων και της αποστροφής κινδύνου κυριαρχεί, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός της χώρας.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε με άνοδο 8,49%, η Coca Cola με κέρδη 5,61% και η Motor Oil στο +4,06%. Ισχυρή ήταν και η άνοδος σε Jumbo, Eurobank, Λάμδα, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, Σαράντη, Βιοχάλκο και Aegean. Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ έκλεισε με απώλειες 1,22%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών