
Η κάτω Βουλή της Γερμανίας ενέκρινε χθες Πέμπτη νέα εκδοχή νομοσχεδίου με σκοπό την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση της χώρας να προχωρά στην επίταξη ή την απαλλοτρίωση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών και πόρων εάν κρίνεται απαραίτητο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να προστατευτεί από τον κίνδυνο η Ρωσία να κλείσει τις στρόφιγγες του αερίου και οι νέες διατάξεις, που αναμένεται να γίνουν νόμος του κράτους τον Ιούνιο, θα επιτρέπουν στην κυβέρνηση να θέτει υπό καθεστώς κρατικής κηδεμονίας ενεργειακές εταιρείες εάν δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ή εάν η ενεργειακή ασφάλεια τίθεται σε κίνδυνο.
Το σχέδιο
Το τροποποιημένο σχέδιο νόμου –που μένει να εγκριθεί από την άνω Βουλή– θα μπορούσε να εφαρμοστεί για πρώτη φορά εάν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ιδιοκτησίας του διυλιστηρίου της Σβετ, πλειοψηφικός ιδιοκτήτης του οποίου είναι η ρωσική κρατική εταιρεία Rosneft.
Ο νόμος επιτρέπει στην κυβέρνηση να παίρνει τον έλεγχο της παραγωγής, των δικτύων και των μέσων μεταφοράς και διανομής ενέργειας εάν η ασφάλεια της παροχής κινδυνεύει.
Εξάλλου, ο αρμόδιος εποπτικός φορέας θα πρέπει να ειδοποιείται για οποιονδήποτε σχεδιαζόμενο παροπλισμό εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου στο μέλλον, δυνάμει του νομοσχεδίου.
Τον περασμένο μήνα, η γερμανική κυβέρνηση, με διαφορετική νομική βάση, ανέλαβε πρωτοβουλία για να συνεχιστεί η λειτουργία της Gazprom Germania, την οποία εγκατέλειψε η μητρική Gazprom.
Πηγή: ΑΜΠΕ


Latest News

Volkswagen: θα ξεπεράσει την Tesla στην ηλεκτροκίνηση
Τι δήλωσε ο CEO της Volkswagen

Παγκόσμιο σοκ από τις κλειστές αγορές σιταριού
Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης του Νέου Δελχί φέρνει τους φτωχούς πιο κοντά στο φάσμα της πείνας

Πούτιν: Δόξα τω Θεώ που οι ξένες επιχειρήσεις μάς άδειασαν τη γωνιά!
Προκλητικός εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά σε δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος ειδικά στις επιπτώσεις των κυρώσεων στην ρωσική οικονομία

Πόσο κοστίζει ένα μπουρίτο στο Νταβός;
Πληθωρισμός ή απλώς... Νταβός;

Ο οικονομικός «μαραθώνιος» – Θα δει η Κίνα την… πλάτη των ΗΠΑ το 2022;
Σύμφωνα με το πλέον δυσμενές σενάριο, είναι πιθανό στο τέλος του τρέχοντος έτους το κινεζικό ΑΕΠ να έχει αυξηθεί λιγότερο ποσοστιαία σε σύγκριση με αυτό των ΗΠΑ, κάτι που έχει να συμβεί από το 1976!

Ο ΟΠΕΚ+ θα παραμείνει «κωφός» στις εκκλήσεις της Δύσης για αύξηση της παραγωγής
Η αγορά είναι ισορροπημένη υποστηρίζουν μέλη του

Χειρότερη από τις προβλέψεις η μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ
Οι ρυθμοί ανάπτυξης υποχώρησαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση, που ήταν χειρότερη επίδοση από το εκτιμώμενο 1,3%

Νέα μέτρα στήριξης από τη βρετανική κυβέρνηση - Έκτακτο τέλος στα κέρδη των ενεργειακών ομίλων
Το έκτατο τέλος ύψους 25% θα αφορά τα κέρδη των επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το μέτρο θα είναι προσωρινό, μέχρι να υποχωρήσουν και πάλι οι διεθνείς τιμές.

Αύξηση κερδών και εσόδων το έτος 2021/2022 για τη Lenovo
Oι επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη αυξήθηκαν κατά 43% σε ετήσια βάση

Ρεκόρ μερισμάτων εισέπραξαν οι μέτοχοι το πρώτο τρίμηνο
Αυξήθηκαν κατά 11% συγκριτικά με πέρυσι και έφθασαν στα 302,5 δισ. δολάρια