Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 δεσμεύτηκαν το Σάββατο να ενισχύσουν την οικονομική και πολιτική απομόνωση της Ρωσίας, να συνεχίσουν να προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία και να αντιμετωπίσουν αυτό που ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε ως «πόλεμο των σιτηρών» που διεξάγεται από τη Μόσχα.

Μετά από συνάντηση στο θέρετρο Weissenhaus της Βαλτικής Θάλασσας, ανώτεροι διπλωμάτες από τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκαν επίσης να συνεχίσουν τη στρατιωτική και αμυντική τους βοήθεια για «όσο χρειαστεί».

Στην κοινή τους δήλωση δεσμεύονται επίσης να αντιμετωπίσουν αυτό, που αποκαλούν ρωσική παραπληροφόρηση με στόχο να κατηγορήσει τη Δύση για ζητήματα εφοδιασμού τροφίμων σε όλο τον κόσμο λόγω των οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα.

«Έχουμε κάνει αρκετά για να αμβλύνουμε τις συνέπειες αυτού του πολέμου; Δεν είναι ο δικός μας πόλεμος. Είναι πόλεμος του προέδρου της Ρωσίας, αλλά έχουμε παγκόσμια ευθύνη», είπε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ σε δημοσιογράφους κατά την τελική συνέντευξη Τύπου.

Το ρωσικό πετρέλαιο

Το κλειδί για την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στη Ρωσία είναι η απαγόρευση ή η σταδιακή κατάργηση της αγοράς ρωσικού πετρελαίου με τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα, ακόμη κι αν η Ουγγαρία εξακολουθεί να αντιτίθεται σε αυτό το στάδιο.

«Θα επισπεύσουμε τις προσπάθειές μας να μειώσουμε και να τερματίσουμε την εξάρτηση από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό και το συντομότερο δυνατό, βασιζόμενοι στις δεσμεύσεις της G7 για σταδιακή κατάργηση ή απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα και πετρελαίου», ανέφερε η δήλωση.

Οι υπουργοί δήλωσαν ότι θα επιβάλλουν περαιτέρω κυρώσεις σε ρωσικές ελίτ, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών παραγόντων, των θεσμών της κεντρικής κυβέρνησης και του στρατού, που επιτρέπουν στον Πρόεδρο Βάλντιμιρ Πούτιν «να ηγείται του πολέμου της επιλογής του».

Επισιτιστική ασφάλεια

Στη συνάντηση στη βόρεια Γερμανία, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, εκφράστηκαν επίσης οι ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια και φόβοι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να επεκταθεί στη μικρότερη γειτονική της Μολδαβία.

«Οι άνθρωποι θα πεθαίνουν στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα επείγον ερώτημα: πώς μπορούν να τραφούν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο; Οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι θα συμβεί αν δεν έχουμε τα σιτηρά που, συνήθως προμηθευόμασταν από τη Ρωσία και την Ουκρανία», είπε η Μπέρμποκ.

Πρόσθεσε ότι η G7 θα εργαστεί για την εξεύρεση υλικοτεχνικών λύσεων για να βγάλει ζωτικής σημασίας εμπορεύματα από τις αποθήκες της Ουκρανίας πριν από τις επόμενες συγκομιδές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης