Ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια είναι πιθανό να αρχίσουν να πιέζουν τις καταναλωτικές δαπάνες, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.

«Τα στοιχεία υποδεικνύουν επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών στα τέλη Απριλίου και στις αρχές Μαΐου – ίσως ως απάντηση σε αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες και υψηλότερες τιμές καταναλωτή», αναφέρει σε ανάλυσή του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman, Jan Hatzius . «Το χαμηλό 10ετίας του καταναλωτικού κλίματος στις αρχές Μαΐου υποδηλώνει ότι μέρος αυτής της αδυναμίας θα μπορούσε να συνεχιστεί στα τέλη Μαΐου και πιθανώς τον Ιούνιο».

Ο οικονομολόγος υποβάθμισε επίσης την εκτίμησή του για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου στο 2,5% από 2,9%.

«Ενώ 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια πλεονάζουσας αποταμίευσης, σταθερά κέρδη θέσεων εργασίας και συνεχιζόμενη αύξηση των μισθών ευνοούν την αύξηση της κατανάλωσης», προσθέτει ο Χάτζιους, «βλέπουμε μια επιβράδυνση στις δαπάνες για υπηρεσίες τον Μάιο και τον Ιούνιο και μια πλήρη μείωση των δαπανών λιανικής τον Μάιο».

Οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο αμερικανός καταναλωτής είναι έτοιμος να περιορίσει τις δαπάνες του τους επόμενους μήνες εν μέσω υψηλότερου κόστους διαβίωσης και των αγορών σε πολλούς τομείς της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ έφτασε σε χαμηλό 11 ετών στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν . Το καταναλωτικό κλίμα διαμορφώθηκε στο 59,1 μειωμένο κατά περισσότερο από 28% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

«Η εκτίμηση των καταναλωτών για την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση σε σχέση με ένα χρόνο πριν βρίσκεται στη χαμηλότερη τιμή από το 2013, με το 36% των καταναλωτών να αποδίδει την αρνητική τους εκτίμηση στον πληθωρισμό», αναφέρει η έρευνα.

Εν τω μεταξύ, νέα στοιχεία από την Adobe έδειξαν ότι οι αμερικανοί καταναλωτές ξόδεψαν 4,5% περισσότερο στο διαδίκτυο τον Απρίλιο σε σύγκριση με πέρυσι. Αλλά αυτός είναι ένας πολύ χαμηλότερος ρυθμός από τους διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης που παρατηρήθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Οι διαδικτυακές δαπάνες τον Απρίλιο ήταν επίσης πιο αργές από την αύξηση 6,8% τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...