Μπορεί η συζήτηση για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας να έχει φουντώσει για τα καλά στους κόλπους του ΝΑΤΟ, πυροδοτώντας τις πρώτες αντιδράσεις και από την πλευρά της Μόσχας, ωστόσο για την ώρα μόνο το Ελσίνκι είναι αυτό που έχει δρομολογήσει επίσημα τις διαδικασίες καταθέτοντας και αίτημα για την ένταξη του στη Συμμαχία.

Στην Στοκχόλμη, αν και το θέμα είχε τεθεί στη δημόσια συζήτηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις βάζοντας στο παιχνίδι και το κοινό μέσα από δημοσκοπήσεις, πολιτικοί κύκλοι είχαν ξεκαθαρίσει από νωρίς πως η Σουηδία θα κινήσει επίσημα τις διαδικασίες, αν και εφόσον το Ελσίνκι ανοίξει πρώτο το δρόμο. Το τελευταίο έγινε, οπότε η σκυτάλη περνά πλέον στην γειτονική της χώρα, όπου κομβικό σημείο θα αποτελέσει η απόφαση του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Η ιδεολογία της ουδετερότητας 

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει η εξής επισήμανση. Η Φινλανδία υπήρξε ουδέτερη ήδη από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου για λόγους πρακτικούς που είχε να κάνει με τις ισορροπίες δυνάμεων μεταξύ των τότε αντίπαλων δυνάμεων της Ευρώπης. Αντιθέτως, η Σουηδία υπήρξε ουδέτερη για βαθιά ιδεολογικούς λόγους και ήταν κάτι που τηρήθηκε ευλαβικά από τους Σοσιαλδημοκράτες, που ήταν και παραμένουν η κυρίαρχη πολιτική δύναμη της χώρας εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Δεν είναι τυχαίο πως από την πρώτη στιγμή που στην Στοκχόλμη ξεκίνησε η συζήτηση για πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν αυτά που βγήκαν πρώτα… μπροστά υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής ωθώντας και το κυβερνών κόμμα να πάρει θέση.

Υπό την πίεση και της κοινής γνώμης που στις δημοσκοπήσεις έδειξε πως πλέον συμφωνεί με το τέλος της σουηδικής ουδετερότητας σε ποσοστό 57% (όταν πριν από πέντε χρόνια η αποδοχή δεν ξεπερνούσε το 32%) όλο και περισσότερα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών άρχισαν να τοποθετούν υπέρ της ένταξης, όμως η επίσημη γραμμή παρέμενε πως η Στοκχόλμη θα περιμένει πρώτα τις εξελίξεις από το Ελσίνκι.

Η ετυμηγορία των Σοσιαλδημοκρατών 

Μετά και το θετικό μήνυμα από την συνάντηση των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα επισήμως ότι καταθέτει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ δίδοντας έτσι το σύνθημα στην Στοκχόλμη να ακολουθήσει. Και αυτό θα γίνει μέσα από την σημερινή, έκτακτη συνεδρίαση της κομματικής ηγεσίας των Σοσιαλδημοκρατών.

Η πρωθυπουργός Μαγκταλένα Άντερσον έχει βέβαια πραγματοποιήσει προπαρασκευαστικές συζητήσεις με ανώτατα στελέχη καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Όμως, η επίσημη απόφαση θα ληφθεί από την κομματική ηγεσία και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι θετική.

Εφόσον διασφαλιστεί το «ναι» των Σοσιαλδημοκρατών, τα επόμενα βήματα θα είναι γοργά. Η έγκριση από την κυβέρνηση συνασπισμού αναμένεται να «κλειδώσει» μέσα στην εβδομάδα δρομολογώντας τις διαδικασίες από τη Βουλή, όπου μια θετική εισήγηση θα είναι εύκολη δεδομένου πως τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη, η αξιωματική αντιπολίτευση των Δημοκρατικών έχουν ήδη ταχθεί καθαρά υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, διακομματική έκθεση της Βουλής που εκδόθηκε την Παρασκευή (περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα από ότι αναμενόταν) έχοντας σαν αποκλειστικό θέμα μια πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ έκρινε πως η εξέλιξη αυτή θα ήταν θετική για τη χώρα, καθώς θα ενισχύσει την εθνική της ασφάλεια και συνάμα θα βοηθήσει στην προστασία της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής της Βαλτικής και της Σκανδιναβικής χερσονήσου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα